43 odbornika glasalo za poklanjanje aerodroma, 8 protiv

Foto: MRCN / N.S

Nakon sedam sati rasprave na dugo odlaganoj 24. sednici Skupštine grada Niša na kojoj se odlučivalo o pitanju aerodroma, 42 odbornika glasalo je za prenos udela i osnivačkih prava nad aerodromom Konstantin Veliki, dok je 8 bilo protiv. Glasanje je ponovljeno – odluku o poklanjanju aerodroma podržalo je njih 43, dok je jedan bio uzdržan. Protiv je glasalo njih 8. Zahtev opozicije za glasanje prozivkom je odbijen. 

Građani i građanke Niša na protestu Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ za vreme trajanja sednice iskazali su svoje nezadovoljstvo ispred same zgrade Skupštine grada.

Foto: T.Dj

Odbornici grada Niša danas su raspravljali o sudbini Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu. Zgradu Skupštine obezbeđivalo je destak pripadnika „obične“ i komunalne policije, a prisustvo građanima u sali Skupštine nije dozvoljeno. Prvo su „iz tehničkih razloga“ onemogućili praćenje sednice sa balkona članovima Inicijative „Ne damo niški aerodrom“, a onda i ulazak na javnu sednicu predstavnicima Inicijative Mladenu Jovanoviću i Milošu Boškoviću. Jovanović i Bošković predali su zahtev da se obrate odbornicima pre dva meseca kada je i trebalo da se održi ova sednica, ali, kako navode, danas su želeli da prisustvuju u svojstvu građana.

Nekoliko puta su odbornici, a među njima i bivši gradonačelnik Niša i šef odbroničke grupe SNS profesor dr Zoran Perišić ukazivali da „određeni ljudi ometaju rad Skupštine“. On je dodao da ne zna koga predstavljaju i zbog čega žele da prisustvuju i zatražio od predsednika Skupštine Radeta Rajkovića „red i zakon“.

U toku rasprave, opozicioni odbornici iznosili su argumente i optuživali trenutno rukovodstvo za stanje u gradu, a obornici vladajuće koalicije vraćali su optužbama da je do svega toga došlo zbog prethodnih vlasti.

Odbornik SPS-a Nebojša Bogdanović tražio je da se odloži „izjašnjavnaje o ovako krucijalnom pitanju.

Media i reform centar Niš od početka sednice je posredstvom Facebook-a uživo prenosio sednicu, međutim prenos je prekinut, zbog toga što je, kako su iz obezbeđenja Skupštine rekli, “zabranjen uživo prenos sednice na društvenim mrežama”.