Aktuelni izborni sistem nas pretvara u glasače, ne u birače

Nema komunikacije između građana i poslanika; Foto: NKD

Promena izbornog sistema neopodna je kako bi građanska volja na izborima bila što adekvatnije predstavljena, zaključeno je na tribini ,,Od birača do glasača“, koju je organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

,,Blokirane liste nas pretvaraju u glasače, a ne u birače. Možemo da biramo samo stranke, ali ne i pojedince“, kaže Milan Jovanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i dodaje da se izborni sistem poput našeg retko viđa u svetu, kao i da je centralizacija jedna od najvećih manjkavosti tog sistema.

Male, nerazvijene opštine nemaju poslanike, nemaju preko koga da se obrate, da utiču na vladu, politike“, zaključio je Jovanović i dodao da parlament čini 100 poslanika iz Beograda i Novog Sada od ukupno 250, iako u ova dva grada živi 25 posto birača.

Docent sa Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević smatra da nema komunikacije između građana i poslanika.

,,Kroz koalicije se oni za koje građani nikada ne bi glasali šlepaju uz velike partije. Da li ćete ući u parlament zavisi od toga u kakvom ste odnosu sa vrhom partije“, ističe Vučićević.

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu dr Maja Nastić smatra da Zakon o izboru narodnih poslanika nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a kao pozitivnu stranu Zakona navodi predstavljenost žena i nacionalnih manjina u parlamentu.

Na tribini je predstavljeno i šest alternativnih izbornih modela koja su izrađena kroz inicijativu Biram koga biram.