Da su medijski radnici, zbog posla koji obavljaju, izloženi virusu COVID 19 i da zbog toga treba da budu u prioritetnoj grupi za vakcinaciju, smatra Asocijacija medija. Kako bi se obezbedila vakcina i za medijske radnike, pokrenuli su inicijativu i pozivaju ostala udruženja i novinare da im se pridruže.

Veliki broj obolelih od COVIDA 19 među novinarima i snimateljima, dokaz je da su medijski radnici visoko rizična grupa, kada je u pitanju ovaj virus. Zato je Asocijacija medija uputila zahtev premijerki Ani Brnabić za prioritetnu vakcinaciju medijskih radnika.

“Uvažavajući ustanovljeni redosled prioriteta, Asocijacija medija smatra da bi i poslanike medijske profesije trebalo vakcinisati dinamikom u skladu sa velikim opasnostima i rizicima, kojima su, od početka pandemije, svakodnevno izloženi, radeći posao u javnom interesu”, navode u saopštenju. 

Oni podsećaju i na važnost brzog, tačnog i sveobuhvatnog informisanja javnosti, pogotovo u vanrednim i kriznim situacijama za čitavo društvo. Zato pozivaju i ostala partnerska novinarska i medijska udruženja, sve medije i novinare širom Srbije da se pridruže ovoj inicijativi.

Inače, prve doze Fajzerove vakcine juče su stigle u Srbiju, a od četvrtka počinje vakcinacija. Vakcinu će sutra prvi primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, kao i premijerka Ana Brnabić i ministarka dr Darija Kisić Tepavčević, potvrđeno je Tanjugu.  Prioritet za vakcinu protiv korona virusa su zdravstveni radnici, policija, vojska, zaposleni u prosveti, stariji građani izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.