Borba Protiv Korupcije U Gradovima i Opštinama Srbije

Zorica Miladinović, novinarka / Foto: MRCN / B.R

Petak, 8. februar 2019. godine, 11h
Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Internet portal „Medijska kutija“ predstaviće istraživanje o tome koliko je gradova i opština u Srbiji usvojilo Lokalne antikorupcijske planove (LAP) i formiralo tela za praćenje primene LAP-a (tzv. „Lokalne antikorupcijske forume“), te koji ključni problemi prate ovaj značajni proces.

Obimno novinarsko istraživanje pokazalo je loše rezultate u ovoj fazi institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, i godinu i po dana po isteku roka za usvajanje LAP-a, koji je ustanovljen Modelom LAP-a koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Usvajanje LAP-a i formiranje tela za praćenje primene LAP-a predviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 23, koji je usvojila Vlada Republike Srbije u aprilu 2016. godine.

Novinarsko istraživanje o rezultatima u ovom procesu i problemima koji ga prate realizovano je u okviru projekta „Lokalne samouprave protiv korupcije“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Medijima će se obratiti:

  • Zorica Miladinović, novinarka i menadžerka projekta „Lokalne samouprave protiv korupcije“
  • Vesna Torović, novinarka i asistentkinja menadžerke projekta „Lokalne samouprave protiv korupcije“