“Borimo se umetnošću protiv pošasti”

Foto: FB stranica Lutkarskog pozorišta

Najbolji način zaštite od koronavirusa jeste samoizolacija, odnosno odricanje od društvenog života. Mnogima to teško pada, naročito što u takvoj situaciji postoji više prostora za stvaranje panike, koja je u ovom trenutku i najmanje poželjna. Postupci pojedinih kulturnih institucija ili kompanija, koje su svoje sadržaje besplatno ponudile na internetu, mogu svakodnevicu tokom vanrednog stanja učiniti lakšom i lepšom.

Niško Pozorište lutaka će svakog četvrtka od 18 i nedeljom od 11:30 (u vreme kada se inače daju predstave u ovom pozorištu) na svom Jutjub kanalu emitovati predstave za decu i druge sadržaje.

Bilo nam je žao da decu lišimo sadržaja na koji su navikli. Smatrali smo da će ovi dani za njih biti znatno siromašniji, jer nemaju dovoljno ni edukativnih, ni zabavnih sadržaja zbog izolacije. Naš tim je odlučio da im u vreme kada bi inače dolazili u pozorište, na Jutjub kanalu ponudimo naše stare predstave, kao i songove sa predstava, neke zanimljivosti o lutkarstvu, pozorištu i slično“, kaže je Milica Radulović, direktorka Pozorišta Lutaka u Nišu, najavljujući poseban sadržaj na njihovom kanalu i za Svetski dan lutkarstva 21. marta.

Smatram da je ovo kolektivna nesreća, pa treba da budemo solidarni i pronađemo načine da pomognemo jedni drugima koliko možemo“, poručuje ona.

Na istu ideju došle su i njihove kolege iz Vranja, pa se na stranicama Pozorišta „Bora Stanković“ svakog utorka od 20 sati mogu naći snimci nekih njihovih predstava.

Foto: FB stranica Pozorišta Bora Stanković u Vranju

Poštovana publiko, s obzirom na novonastalu situaciju i nemogućnost da izvodimo svoje predstave, odlučili smo da, dok traje vanredno stanje, na našem sajtu i Fejsbuk stranici emitujemo snimke naših predstava iz arhive. U utorak, 17. marta, u 20 časova pogledajte predstavu Paviljon br. 6, A. P. Čehova, u režiji Nebojše Dugalića. Apelujemo na sve da se pridržavaju mera predostrožnosti kako bi se zaštitili od virusa. Sa željom da što manje predstava gledate putem sajtova i da se što pre vidimo u našoj novoj zgradi, srdačno vas pozdravljamo. Čuvajmo sebe, zaštitimo druge!“, poručuju iz vranjskog pozorišta na svojoj Fejsbuk stranici.

Laguna je prethodnog vikenda čitaocima omogućila da besplatno preuzmu po jednu on-lajn knjigu (u ponudi su bila i najnovija izdanja), a SBB je omogućio svojim korisnicima gledanje dodatne kanala besplatno, kao i nekih filmova i serija za koje je ranije pretplata bila neophodna.

I jedan niški pisac je ponudio preuzimanje svog romana prvenca, pa tako svi zainteresovani mogu da prekrate vreme kod kuće uz knjigu „Smrt je placebo“ Nikole Markovića. Na sličnu ideju došao je i Branislav Janković, koji će svake večeri na svom Fejsbuk nalogu objavljivati delove svojih neobjavljenih rukopisa.

“Neka poleti. Budimo kući i borimo se umetnošću protiv pošasti”, poručuje ovaj niški pisac svojim pratiocima.

Ponude besplatnog kulturnog sadržaja na internetu tokom pandemije ima u celom svetu, pa je Opera „Metropoliten“ ponudila gledanje svojih komada besplatno, a neki svetski mediji, koji inače naplaćuju pretplatu, omogućili su besplatno gledanje njihovih kanala u periodu od sedam do 30 dana.

I u narednim danima na našem sajtu moći ćete da pronađete predloge novih besplatnih sadržaja iz kulture i umetnosti.