Čiji je novac građana Srbije?

Foto: pexel.com/rawpixel.com

Stalno se pominje to, a to i vi novinari često koristite – novac građana Srbije. Pazite, vi plaćate porez ovoj državi i kad plaćate porez – to više nije vaš novac, to je novac države. Ovaj auto-put nije izgrađen zato što, u bukvalno smislu mislim, zato što je to neki građanin hteo, nego zato što je Vlada našla sredstva“, rekao je u nedavnom gostovanju u jutarnjem programu Happy televizije saradnik Instituta za javnu politiku i analitičar medija Ištvan Kaić. On je, komentarišući naslovnice dnevnih novina, pokušao ovom izjavom da reaguje na naslovnicu lista „Danas“ na kojoj je stajao naslov „Kao da je Vučić iz svog džepa platio auto-put“.

Nakon dvogodišnjeg odlaganja, otvorena je deonica auto-puta „Miloš Veliki“ koji vodi kroz zapadnu Srbiju od Obrenovca do Ljiga. Kao što je već uobičajeno, otvaranje ove deonice propraćeno je državnom ceremonijom, koja je ponovo podelila Srbiju, pa je izjava Kaića jedna u nizu replika na relaciji vlast–opozicija u međusobnom optuživanju sa posebnim osvrtom na potrošnju novca za izgradnju.

Vanredna profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Tamara Milenković-Kerković kaže da je izjava Kaića apsolutni nonsens. Kako ona navodi, koliko je budžet pravo građana, najplastičnije se može objasniti ulaganjem u banku:

Banka, jasno, ima prava raspolaganja novcem koji je uložen, ali klijent ima pravo potraživanja od banke. To je kao kada biste rekli da novac akcionara koji su uložili u akcionarsko društvo više ne pripada njima, već menadžerima. Dakle, Vlada je menadžer, a ponaša se kao vlasnica sredstava“.

Milenković-Kerković navodi da je po sredi elementarno nerazumevanje političke podele vlasti, kao i da je ova izjava protivna Ustavu i zakonima o Vladi i Skupštini.

„Međutim, ovde je reč i o jednoj zloupotrebi – postavlja se priča o autonomiji Vlade u trošenju sredstava koja se, naravno, prikupljaju u budžet Republike Srbije novcem građana koji plaćaju poreze. To svakako nije tako, i Vlada je svakako odgovorna Narodnoj skupštini“, ističe naša sagovornica.

Dejan Grujić iz leskovačkog Narodnog parlamenta saglasan je da je novac od poreza, novac u budžetu – građanski. On podseća i da pri svakoj kupovini, kroz porez na dodatu vrednost (PDV), deo odlazi u budžet, pa se on svakodnevno puni našim novcem.

„Budžet Republike Srbije je građanski, a njime upravlja Vlada Republike Srbije. Dakle, budžet je naš. Kaić brani interese Vlade Republike Srbije, a naše je da kažemo glasno da to nije tačno“, dodaje Grujić.

Ovakva izjava na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ocenjuje profesorka Milenković-Kerković, veoma je opasna.

Ovde se izvrću stvari i pokušava da se pokaže građanima da više ni faktički ne donose odluke, ne samo zbog stvarne nemogućnosti usled zarobljene države i medijske blokade već i pokušajem vlasti da opovrgne pravnu ravan“.

Dejan Grujić sagledava čitav kontekst ove izjave i navodi da je veliki novac dat za izgradnju auto-puta „Miloš Veliki“, čiji se završetak čekao od 2017, a sa sobom je nosio i krivične prijave protiv prethodnog resornog ministra. On postavlja i pitanje centralizacije upravljanja budžetom.

„Kao građanina Srbije koji živi 270 kilometra južno od Beograda vređa me što će novi auto-put, koji je u planu od Surčina do Obrenovca, imati biciklističke staze jer želim i ja biciklističku stazu od Leskovca do Niša. Tako se mi osećamo kao građani drugog reda jer se u Beogradu prave, recimo, megalomanski projekti vredni stotine miliona evra, a mi dobijamo projekte od po sto hiljada dinara“, zaključuje Grujić.