Deca se vraćaju u vrtiće – pojačana higijena i boravak na otvorenom što češće

Vrtići se otvaraju posle gotovo dva meseca; Foto: MRCN/M.B.

Vrtići u Nišu spremni su da 11. maja dočekaju mališane čiji se roditelji vraćaju na posao. Kako kažu iz JPU „Pčelica“, kompletnu dezinfekciju vrtića uradili su najpre zaposleni, a nakon toga i Institut za javno zdravlje, po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije.

U ponedeljak će u obdaništa krenuti 572 mališana iz predškolskih grupa i 12 iz jaslenih, što je manje od 10 posto ukupnog broja dece. Tom broju pripadaju i četvorogodišnji i petogodišnji dečaci, sa čijom smo majkom razgovarali i koja nema drugu opciju za čuvanje dece.

Suprug je na terenu, ja u ponedeljak počinjem da radim. Nema ko da ih čuva, tako da smo samo čekali da se otvore vrtići. Iskreno, ne plašim se za njihovo zdravlje, iako sam svesna da od socijalne distance u vrtićima nema ništa. Teši me to što će ih biti baš malo, a ja svojoj deci sve vreme pričam kako treba da se ponašaju, upozoravam ih da treba da peru ruke duže nego inače, da ih nikako ne stavljaju u usta i mislim da će sve da bude u redu“, priča majka dvojice dečaka koji će se posle skoro dvomesečne pauze vratiti u vrtić.

Iz Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ) kažu da su preduzete sve potrebne mere zaštite kako bi i deca i zaposleni u obdaništima bili što zaštićeniji i kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum. Ministarstvo prosvete, nauke i tehološkog razvoja zajedno sa Ministarstvom zdravlja dalo je instrukcije za ponašanje predškolskih ustanova, u skladu sa trenutnom situacijom. Osim dezinfekcije prostorija, koja se svakodnevno sprovodi, svaki objekat na ulazu mora da ima dezobarijeru, ali i da obezbedi dovoljne količine ličnih zaštitnih sredstava i sredstava za dezinfekciju ruku i površina.

Mesta za higijensko odlaganje otpada moraju da budu vidno obeležena, svi objekti moraju da imaju unapred određen prostor u kome će se na najbezbedniji način deca preuzimati od roditelja. Roditelji moraju prilikom ulaska u vrtić da imaju masku i da na ulaznim vratima odrade higijenu ruku preparatima na bazi alkohola, pređu preko dezobarijere i uz minimalno zadržavanje predaju dete vaspitaču. Roditelji će biti u obavezi da decu dovedu najkasnije 15 minuta pre doručka“, kaže dr Ivana Janićijević iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Niš.

Pored ovih mera, u skladu sa mogućnostima vrtića, preporučuje se i beskontaktno merenje temperature dece i roditelja na ulazu, a svako obdanište mora da ima medicinsku sestru zaduženu za negu i zdravstvenu zaštitu dece.

Svi zapošljeni moraju da imaju odrađen zdravstveni (sanitarni) pregled i da prate svoje zdravstveno stanje. Pri pojavi bilo kakvih simptoma, koji mogu da ukažu na SARS-CoV-2 infekciju (povišena temperatura, otežano disanje, opšta slabost, mučnina, gubitak čula ukusa i mirisa), moraju da se udalje sa posla i jave svom odabranom lekaru radi daljeg postupanja. Za sve vreme rada u vrtićima dužni su da nose maske i da redovno sprovode meru higijene ruku“, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje.

I deca koja kreću u vrtić moraju da ispune određene uslove, kažu iz Pčelice.

Potrebno je da oba roditelja dostave potvrdu poslodavca da su u radnom odnosu i da poslove obavljaju u sedištu ili u drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, uz navođenje kontakta poslodavca. Tu potvrdu predaju trijažnoj sestri, kojoj predaju i potvrdu nadležnog pedijatra, ne stariju od sedam dana, o zdravstvenom stanju deteta, kao i da je uredno vakcinisano“.

Mnogo roditelja bilo je zabrinuto zbog informacije da su radnici „Pčelice“ u prethodnom periodu pomagali u radu kovid bolnica, ali iz ove ustanove poručuju roditeljima da nema nikakvog razloga za brigu:

Vaspitači koji će raditi sa decom od 11. maja testirani su na prisustvo virusa Covid-19 i svi rezultati su negativni. Svi oni, kao i ostali zaposleni u Ustanovi, imaju zaštitnu opremu koju su imali i koristili i tokom vanrednog stanja“.

Sâm rad sa decom takođe će biti organizovan drugačije nego pre pandemije.

Broj dece u vaspitnoj grupi trebalo bi da bude za 50 odsto manji nego što je to zakonom dozvoljeno u normalnim uslovima. Prostor gde će deca boraviti svakodnevno se provetrava, čisti, dezinfikuje (pooštrene mere tekuće dezinfekcije), kao i celokupni pribor i oprema (uključujući i igračke). Za dnevni odmor dece krevetiće treba postaviti po principu noge-glava, tako da udaljenost između dece bude dva metra u svakom pravcu. Poželjno je da se ishrana dece odvija u sobama za boravak dece kako bi se izbeglo mešanje vaspitača i dece iz različitih vaspitnih grupa. Kada god je moguće, treba organizovati boravak i igru dece u dvorištu uz poštovanje mere socijalne distance“, rekli su nam u IZJZ.

Iz ove ustanove kažu da će normalizacija rada vrtića u narednom periodu biti određena odlukama Vlade Srbije, stručnom procenom Kriznog štaba i relevantnih institucija, u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se kontinuirano prati.