Računarske šifre su neizostavan deo bezbednosti na Internetu, jer omogućavaju pristup čitavom našem digitalnom životu. Koncept zaštite korisničkih naloga lozinkom je osmislio Fernando Hoze Korbato prilikom uspostavljanja sistema koji dozvoljava da više ljudi koristi računar istovremeno. Da bi lozinka bila bezbedna, potrebno je da sadrži najmanje 12 karaktera, koji moraju biti kombinacija slova, brojeva i simbola.

Osobe koje žele da zloupotrebe naše lične podatke mogu pristupiti našim bankovnim računima, profilima na društvenim mrežama ili mail sandučićima ukoliko znaju lozinku za pristup. Najlakše je, naravno, imati lozinku koju čini jedna reč i koju koristite svuda. Nažalost, ovo rešenje je veoma loše, jer osobi koja pokušava da pristupi vašim nalozima značajno olakšava posao. 

Bezbedne šifre možete jednostavno napraviti prateći ova četiri koraka:

1. Smislite frazu koja opisuje nešto što vam je važno, tako ćete je lakše zapamtiti. Recimo, Volim svog psa Reksa.

2. Sada zapišite početna slova svih reči ove fraze, koristeći naizmenično mala i velika slova. VsPr

3. Ovim slovima dodajte nekoliko brojeva. Najbolje je da uzmete neki datum koji vam je značajan, poput datuma rođenja.

4. I na kraju, za dodatnu sigurnost, dodajte neki poseban karakter, recimo znak uzvika, ili hashtag.

Šifre bi s vremena na vreme trebalo da promenite, naročito kada sumnjate da su kompromitovane, a za dodatnu bezbednost možete koristiti i aplikacije KeePass ili Password Safe za upravljanje svojim šiframa.

Bezbednost na internetu – zaštitite se na mreži

Za bezbedno korišćenje Interneta bitno je da ograničite privatne informacije koje delite sa drugima, naročito preko društvenih mreža kao i da se pažljivo upoznajte sa politikama privatnosti na društvenim mrežama koje koristite. Opcije privatnosti obavezno podesite tako da su vaši podaci dostupni samo onima koji su vam bliski i koje lično poznajete.

Pretraživači kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox takođe nude mogućnost podešavanja opcija privatnosti i bezbednosti. Iskoristite je!

Za dodatnu privatnost u surfovanju koristite VPN konekciju koja osigurava da niko ne može da nadzire ili pristupi vašim podacima.

Neophodna je posebna opreznost onda kada upoznajete nekog putem Interneta, jer je lažno predstavljanje jedna od najčešćih načina onlajn prevara. Vodite računa šta download-ujete jer nepouzdani izvori mogu stvoriti probleme sa virusima, koje možete lako detektovati koristeći anitivirus programe na svojim računarima i mobilnim telefonima.

Ovi i brojni drugi saveti mogu stati u svega nekoliko reči: znanje i informisanost. Dobro poznavanje onlajn sveta čini da budemo svesniji potencijalnih opasnosti. Digitalno pismena osoba zato se uvek trudi da unapredi svoje poznavanje računara i Interneta, jer razumevanje mehanizama mogućih prevara znači i razumevanje načina na koje se možemo zaštititi.