Direktor „Proxime“ demantovao navode Kliničkog centra Niš

Dipl. inž. Saša Kocić, direktor preduzeća Proxima – medical technology; Foto: MRCN/ B.R
Nakon što je tokom rutinske operacije žuči u novom niškom Kliničkom centru pacijentkinja zadobila opekotine drugog stepena na nozi, a predstavnici ove zdravstvene ustanove objasnili da je nesreću izazvao kabl proizvođača Proxima, direktor pomenutog preduzeća dipl. inž. Saša Kocić demantovao je ove navode. On kaže da nigde nije naznačeno koji se uređaj zapalio, koji je model, i koji je proizvođač u pitanju.

„Želeo bih da iskažem svoje žaljenje zbog povrede koju je pacijentkinja pretrpela prilikom laparoskopske intervencije u Kliničkom centru Niš. Takođe, moram da kažem i da je pacijentkinja, kao i čitava javnost u Srbiji, obmanuta zbog neistinitih optužbi predstavnika Kliničkog centra – da je deo elektrohirurškog pribora, koji Proxima distribuira, uzrok ovom događaju. O tome smo saznali iz medija, a od 11. aprila, kada se nesreća i dogodila, niko iz uprave Kliničkog centra nije nam se obratio formalno. Niko nije od nas zatražio komentar, analizu, objašnjenje, niti su nam dostavljeni detalji o samoj intervenciji“, izjavio je Kocić.

On napominje da su uspeli da dođu do službene beleške Kliničkog centra Niš za koju, kako kaže, nije bilo predviđeno da se uputi ovom preduzeću, a u kojoj je Proxima direktno spomenuta.

Foto: MRCN/ B.R

„U službenoj belešci, koju je potpisao koordinator operacionog bloka Hadži Bojan Marjanović, piše: ’Uređaj koji se zapalio u toku operativnog rada istopio je neutralnu ploču sa kablom proizvođača Proxima koji je nabavljen na tenderu’. Želim ovde da istaknem dve stvari: ovde možete čuti da smo mi proizvođači kablova, a mi to nismo. Pominju se i ogoljene žice, a u belešci se navodi da je pre pokretanja operacije pokrenuta bezbednosna provera i provera ispravnosti operacione sale. Ta provera svakako je morala da uključi i proveru kablova – što znači da, ako je provera pre operacije bila u redu, ne može se govoriti o ogoljenim kablovima i o njihovom kontaktu sa telom pacijentkinje“, objašnjava Kocić.

Kocić ističe i to da je povreda nastala duž čitave noge, što upućuje na to da je kabl bio postavljen preko cele noge pacijentkinje, što je potpuno suprotno sa dobrom praksom u elektrohirurgiji i protivno je svim bezbedonosnim smernicama za postavljanje neutralne elektrode. Takođe, dodaje i to da je operacija obavljena u novom Kliničkom centru, a da Proxima ni na koji način nije učestvovala u opremanju novog Kliničkog centra Niš. 

Predstavnici ovog preduzeća dopisima su se obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbje, Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS i Kliničkom centru Niš. Direktor Proxime napominje da će sarađivati u svemu i uraditi sve što je predviđeno pravilima i procedurama za ovakve situacije.

On ističe da je tada potrebno kontaktirati Agenciju za lekove i medicinska sredstva, obavestiti proizvođača kako bi se i on izjasnio o tome, nakon čega se utvrđuje razlog i preduzimaju određene mere.

Kako kaže direktor preduzeća Proxima Saša Kocić, u ovom slučaju ništa se od toga nije uradilo, oni nisu obavešteni na pravno-formalni način, ali su ipak jedini optuženi.