Dobre komšije: Nišlije kupuju namirnice za starije sugrađane

Kako penzioneri, kao ranjive kategorije, od utorka ne smeju da izlaze na ulice zbog koronavirusa, otvorio se novi problem – ko će i kako će za njih nabavljati namirnice. Ovo pitanje ujedinilo je Nišlije, koje proteklih dana za svoje komšije kupuju lekove, namirnice, pa i šetaju ljubimce.

Vanredno stanje donelo je brojne stresove i strahove, ali nas u isto vreme uči da budemo solidarni. Na brojnim zgradama u Nišu niču nova obaveštenja komšija koji se nude da pomognu starijima.

Foto: Ivana Nikolic

“Poštovane komšije, volela bih da zbog novonastalog stanja ostanete u svojim stanovima ako ste stariji od 65 godina i ako patite od hroničnih bolesti. Želim da budem volonter za našu zgradu. Sa zadovoljstvom ću obavljati vašu dnevnu kupovinu, i namirnice vam doneti do vrata”, stoji na jednom od ulaza u širem centru grada.

Svojim mušterijama, koji ne smeju na ulice, pomažu i Nišlije koje rade u prodavnicama i na trafikama.

“Oni mi telefonom kažu šta im treba, ja zapišem, kupim i dostavim. Dala sam im i rukavice da stave tokom preuzimanja… Jedan dekica od oko 80 godina je juče, kao i svakog dana, došao da pazari. Rekla sam mu: ‘Ja ću da Vam dostavljam proizvode, samo nemojte da izlazite’, počeo je da se zahvaljuje i samo što nije zaplakao”, kaže Kristina Milić, koja radi na trafici na Trgu kralja Aleksandra. Ona dodaje da će biti lakše kada se veći broj ljudi uključi i pomogne.

Foto: Dragana Cvetković

Osim na zgradama, brojne poruke starijima upućuju se i preko izloga radnji i marketa širom Niša. U prodavnici jednog velikog trgovinskog lanca kažu da imaju veliki broj mušterija koji su stariji, a sami. Zato su tu da im pomognu svakog dana da kupe hleb, mleko i sve što im je potrebno.

“Videli smo stariji bračni par u prodavnici i znali smo da nešto moramo da uradimo. Njima je prišla koleginica i rekla da će im ubuduće ona donositi namirnice… Taj potez je sve nas baš raznežio. Držati ljude bez panike i organizovati ih nije mala stvar, ali ona je uspela. I posle par minuta se i obaveštenje našlo na vratima naše prodavnice”, kaže Dragana Cvetković, radnica marketa.

Podsetimo, prema jednoj od mera zaštite i suzbijanja koronavirusa, u gradu stariji od 65 godina, a na selima stariji od 70 ne smeju da izlaze iz svojih kuća dok traje vanredno stanje. Za njih je svaka opština takođe angažovala volontere, a sve što je potrebno jeste da građani pozovu kontakt centar, gde će dobiti dalje instrukcije oko pružanja pomoći.

Foto: MRCN