Doznaka uz doznaku – blokčejn

Ukoliko živite u Nišu i imate rodbinu ili prijatelje u inostranstvu koji vam šalju novac, prijavite se za učešće u našem pilot-projektu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, koje je nedavno objavio Tanjug, dijaspora je tokom pet meseci 2018. godine u maticu poslala 1,33 milijarde evra, što je za 14,5 odsto više nego lani. Navedena suma je dostignuta izvršavanjem oko 700.000 transkacija posredstvom brzog transfera i računa, dok je vrednost neregistrovanih pošiljki oko 618 miliona evra.

Zato je pokrenut portal sigurnoilako.rs, zahvaljujući kojem možete saznati kako bi put doznaka od inostranstva do Srbije trebalo da se uz pomoć blokčejn tehnologije učini bezbednijim, jednostavnijim i jeftinijim.

Doznaka je novčana pošiljka pojedinca zaposlenog u stranoj zemlji upućena pojedincu u zemlji rođenja, a blokčejn (eng. block + chain) elektronski spisak prenosa tih novčanih pošiljki. U njemu je svaka pošiljka predstavljena blokom (block), tj. skupom podataka o pošiljci, koji povezan sa ostalim blokovima formira lanac (chain). Informacije o pošiljkama su transparentne, šifrirane i nepromenljive, čime se obezbeđuju pouzdanost i sigurnost.

U toku pilot-projekta “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” će do 7. septembra biti odabrano do 200 pošiljalaca iz rasejanja, koji će primaocima u Nišu u periodu 12–30. septembar uplatiti 100 evra ili američkih dolara koristeći namensku onlajn-platformu kompanije “AID:Tech”. Primaoci će jednu polovinu dobijenih sredstava moći da iskoriste za izmirivanje računa, a drugu za kupovinu namirnica i drugih životnih potrepština u maloprodajnim objektima.

Registrujete se za učešće na sigurnoilako.rs.

Foto: whiteMocca, Shutterstock