Dušan Jocić dobitnik nagrade za sportskog novinara godine u pisanim medijima

Foto: Udruženje sportskih novinara Srbije

Nagradu “Zlatno pero” za sportskog novinara godine, koje tradicionalno dodeljuje Udruženje sportskih novinara Srbije, dobio je niški novinar Dušan Jocić. On kaže da ovo priznanje vidi i kao nagradu za niško sportsko novinarstvo, ali i za sam grad Niš.


Nagrada za sportskog novinara godine je pre par godina raščlanjena na dve – Zlatni mikrofon, za najboljeg u elektronskim medijima koje je ove godine dobio komentator Arene sport Nenad Milovanović, i Zlatno pero, kojim je prvi put nagrađen novinar van Beograda – Dušan Jocić, urednik sportskih strana niških Narodnih novina.

Ova nagrada je ostvarenje svih mojih snova… Dolazi u godini moja dva velika profesionalna jubileja – 20 godina u sportskom novinarstvu i 10 godina na mestu urednika sportke rubrike Narodnih. Tu ima neke simbolike”, navodi Jocić. 

Foto: Udruženje sportskih novinara Srbije

Ovaj niški novinar, kome su do sada kolege pet puta dodeljivale nagradu za najboljeg sportskog novinara Niša, kaže da je još kao dete odabrao svoj poziv.

Bukvalno sam u obdaništu znao čime želim da se bavim u životu. Još kao klinac sam posle utakmica odlazio u sobu da napišem izveštaj ili sam se snimao na onim radio kasetama. Time sam uvek voleo da se bavim. A onda jednog dana dobiješ nagradu od kolega kao najbolji u tome u Srbiji.

Nagrada je dodeljena u četvrtak na svečanosti u Beogradu, a Jocić kaže da su mu poslednjih dana emocije uzburkane i na profesionalnom i na emotivnom planu i da je tek na samoj dodeli shvatio kakvo priznanje drži u rukama.

Ja sam pre tri nedelje saznao za nagradu i imam pomešane emocije s obzirom na dešavanja i na privatnom planu, dobio sam sina pre mesec dana… Tek juče kada sam otišao tamo, kada sam stao pred kolege, doajene sportskog novinarstva, tek me je juče prodrmalo i shvatio sam koju sve ovo težinu ima

“Zlatno pero” vidi i kao nagradu za svoj rad, ali i za ono čime se on i njegove kolege u Nišu bave.

Sigurno da je priznanje i za, ja ga bar tako vidim, novinarstvo van Beograda, za novinarstvo u Nišu, sportsko novinarstvo u Nišu, a i za grad Niš. Tako to doživljavam, da sam reperezentovao Niš na velikoj sceni. To sam i rekao kad sam primao nagradu, dugujem veliku zahvalnost onima koji su bili uticali na moje formiranje i kao ličnosti i kao novinara i posvećujem nagradu svom gradu”. 

“Zlatno pero” kao podsticaj štampanim medijima


Jocić smatra da štampano novinarstvo neretko gubi trku, jer postoji veliki broj portala čija je velika prednost brzina kojom informacije stižu do publike, a one se sve češće mogu pročitati i na društvenim mrežama. Ipak, upravo ga to i motiviše da se trudi da se na sportskim stranama niških Narodnih čitaju i eksluzive, ali i dobra kritika.

I dan danas dobar deo sportskih informacija iz Niša prvo može da se pročita na stranama Narodnih novina i to smatram nekim ličnim uspehom. Mislim da stvarno u moru udvorničkog novinarstva niko nije pošteđen kritike, nijedan autoritet. I, ako ja to mogu da kažem, i jesam prepoznatljiv po komentarima gde umem da zaoštrim pero”, navodi Jocić. 

Kako kaže, novinarstvo smatra poslom koji bi u teoriji trebalo da daje najveći društveni ugled, međutim u današnje vreme je često daleko od toga.

Zatrovano je onim što nazivamo tabloidizacijom, ali to je i eufemizam za ono šta je zapravo. Mislim da su potpuno porušeni temelji, noseći stubovi novinarstva, a to su sloboda mišljenja i izražavanja. Voleo bih ovu nagradu da doživim kao uspeh na tom planu. I lični i redakcijski. Mislim da smo uspeli uprkos svemu da sačuvamo lični integritet”, zaključuje Jocić.

Za nagradu koju je dobio kaže da predstavlja pre svega čast i obavezu, ali i da u isto vreme i obavezuje. Zato će, kaže, svojim poslom na isti način nastaviti da se bavi i u buduće.