EU Zelena nedelja – razmena održivih ideja

Ovog ponedeljka je velikim otvaranjem u Utrehtu u Holandiji počela EU Zelena nedelja koja traje do 25. maja, i u okviru koje se organizuju brojne manifestacije širom Evrope.

U Novom Sadu, koji je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, od 21. do 27. maja održavaju se radionice za decu i zainteresovanu javnost, na temu cirkularne ekonomije i održivog razvoja.  Radionice organizuju OŠ “Jozef Atila”, OŠ “Vuk Karadžić” i OŠ “Dositelj Obradović”, u saradnji sa mesnom zajednicom Salajka.

Osim toga, Francuski institut u Srbiji u okviru „Karavana za klimu“ organizuje izložbu i naučne radionice „Život smeća“, u petak 25. maja u 11 časova, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu. Posetioce očekuje i okrugli sto: „Poljoprivreda, kao odgovor na izazove klimatskih promena i zagađivanja zemljišta“ u 12 časova.

Zeleni gradovi za zeleniju budućnost

U okviru EU Zelene nedelje u Briselu je juče otpočeo Samit zelenih gradova Evropske unije, gde je, između ostalih, govorio i Karmen Vela, evropski komesar za životnu sredinu.

On je podsetio da je posao i dužnost Unije da služi građanima, te da je Zelena nedelja prilika za pronalaženje najboljih načina upravo za to.

“Ono što često primećujem kod građanki i građana jeste njihovo dugoročno razmišljanje. Oni vide mnogo dalje od kratkoročnih političkih prioriteta. Zato je veoma važno da oni imaju presudnu ulogu u donošenju odluka”, istakao je Vela.

On je dodao i da reč “politika” dolazi od grčkog “polis”, što označava ljude, te da je cilj ove nedelje “da se pobrinemo da politika i dalje proizilazi iz uključivanja ljudi”.

Tema ovogodišnje Zelene nedelje je Zeleni gradovi za zeleniju budućnost. Cilj je informisati građanke i građane, i podići svest o značaju očuvanja životne sredine, sa posebnim akcentom na urbane sredine, imajući u vidu da 70% Evropljana živi upravo u ovakvim područjima, kao i da su evropski gradovi već dugo suočeni sa izazovom očuvanja životne sredine.

Ideja Evropske unije je da pomogne gradovima da postanu „zeleniji“, te da unapredi kvalitet života i rada građana, kao i da podstakne lokalne zajednice i njene građane na razmišljanje i učešće u izgradnji održive budućnosti.

“Evropska unija ima odgovornost ne samo da pomaže svojim gradovima da se razvijaju na održiv način, već i da pomogne drugima da isto to rade. Moramo podeliti najbolje prakse prikupljene u najodrživijim evropskim gradovima”, itakao je komesar Vela.

U cilju ostvarenja ovih ciljeva, EU pruža tehničku pomoć, finansijsku podršku i savetovanje o načinima kako pristupiti urbanom zelenom planiranju.

Do kraja EU Zelene nedelje, biće organizovani brojni događaji širom Evrope koji će se baviti temama kvaliteta vazduha, bukom, upravljanjem otpadom i vodama i mnogim drugim. Neke od njih moguće je uživo pratiti na zvaničnoj stranici EU Zelene nedelje.

EU Zelena nedelja završava se svečanim zatvaranjem u Madridu u Španiji.