Evropa opet dolazi u Niš

Na repertoaru je devet filmova iz devet različitih evropskih zemalja; Foto: MRCN / M.B.

Jesenja edicija Festivala evropskog filma počinje večeras u 19 sati u Niškom kulturnom centru, projekcijom austrijskog filma „Svetlo“, koji je režirala Barbara Albert. Kao i prethodnih ciklusa, ulaz na projekcije je besplatan. 

Juna smo u Oficirskom domu već imali jako posećen festival i nadam se da ćemo ponoviti taj uspeh, jer će zainteresovani moći da pogledaju devet filmova iz devet zemalja. Ima tu drama, komedija, kratkih filmova, tako da će svako sigurno naći nešto što će mu prijati“, kaže Marija Marinković iz EU info kutka, jednim od organizatora ove manifestacije.

Festival će, osim organizatora, otvoriti i Goran Jovanović, počasni konzul Austrije u Srbiji, čiji film i otvara festival. Kako kaže Marinković, Festival evropskog filma pod podrškom Delegacije EU u Srbiji živi već sedam godina, a počeo je da se održava dve godine ranije.

Ideja je potekla sa lokala, ali nakon što je Delegacija EU prepoznala njen kvalitet i počela da ga podržava, pomogla je da se on proširi na čitavu Srbiju, pa je ove godine 13 gradova imalo prilike da gleda reviju evropskih filmova, što letos na otvorenom, što sada, tokom jeseni“, kaže naša sagovornica i dodaje da je ovakva revija filmova vrlo značajna za Niš.

Ovaj festival približava Niš Evropi; Foto: arhiva MRCN / T.Đ.

Građani Niša imaju prilike da pogledaju filmove različitih evropskih produkcija, iz velikog broja zemalja, i to savremenu kinematografiju, što, čini mi se, nemaju priliku da vide po bioskopima, gde se uglavnom daju američke, odnosno holivudske produkcije. Ovo su filmovi koji imaju više umetnički karakter nego što je to slučaj sa blokbasterima“.

Ovaj festival približava Niš Evropi, jer je kultura jedan od načina da upoznamo druge zemlje i druge narode.

Konkretno, ovo je godina kulturnog nasleđa, pa smo se kroz sam festival trudili da izborom filmova prenesemo poruku značaja nasleđa, a film je svakako jedan od načina na koji možemo da se upoznamo sa tuđim nasleđem, a samim tim i sa drugim narodima. Mi se trudimo da kroz ovaj festival približimo Evropu Nišlijama“.

Filmovi će se prikazivati od 19 i 21 sat sve do petka. Večeras će, nakon projekcije ostvarenja „Svetlo“, gledaoci moći da pogledaju grčki film „Južni vetar“. Za sutra je planirano prikazivanje kratikih filmova BAFTA 2017 iz Velike Britanije i holandskog ostvarenja „Tonio“. U sredu će posetioci najpre moći da uživaju u švedskom filmu „Upad kod Bergmana“, a kasnije u danskom ostvarenju „Dok ne gledaš“. Četvrtak je rezervisan za filmove iz Finske – „Druga strana nade“, i iz Belgije – „Sonar“. Ovogodišnji festival zatvara nemačko ostvarenje „Nijedan sistem nije siguran“, projekcijom od 19 sati.

Festival evropskog filma održava se u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i EU info kutka Niš u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i lokalnim partnerima – Media i reform centrom Niš, Niškim kulturnim centrom i Francuskim institutom u Nišu.