Veliko interesovanje Nišlija za Festival evropskog filma

Puna sala Oficirskog doma; foto: MRCN/N.S.

U punoj sali Oficirskog doma sinoć je otvoren sedmi Festival evropskog filma u Nišu. Pre osam godina ideju o prikazivanju najreprezentativnijih fimova evropske kinematografije inicirali su Niški kulturni centar, kancelarija Francuskog instituta u Nišu i Media i reform centar Niš kroz Dane evropskog filma. Nakon dva izdanja ovog festivala, organizaciji su se pridružile Mreža kulturnih centara Evropske unije, Delegacija EU i EU info centar, a događaj je prerastao u Festival evropskog filma koji se odvija ove godine u 13 gradova u Srbiji.

Iako je uveliko Svetsko prvenstvo u fudbalu, lepo vreme i sezona godišnjih odmora, filmofili u Nišu došli su u velikom broju na otvaranje niškog Festivala Evropskog filma.

„Definitivno je lep pokazatelj da smo morali da dodamo za pedeset odsto više stolica od predviđenog. Drago nam je zbog toga, budući da ovih dana imamo žestoku konkurenciju u vidu fudbala koji je svakako, čini se, ušao u sve pore, večerašnje otvaranje ima ovoliki odziv“, izjavila je Marija Marninković iz EU info point-a Niš.

Evropska unija ovu godinu posvetali je kulturnom nasleđu, a Marinković ističe da „svi filmovi na Festivalu imaju zajedničku crtu koja se tiče očuvanja kulturne baštine“:

Ovo jeste način da kroz film saznamo nešto više o nekoj zemlji, da se upoznamo sa nečijim nasleđem, da se neko drugi upozna sa našim nasleđem“.

Dejan Dabić (NKC) i Snežana Andrić (EUIP Niš); foto: MRCN/N.S.

Urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić konstatovao je da su Nišlije željne kvalitetnih kulturnih događaja. On je istakao da, ukoliko se ne računaju projekcije u okviru VIP kinoteke u NKC, prvi put vidi mnogo gledalaca na jednom mestu kaa je u pitanju filmska projekcija:

To već svedoči o potrebi Nišlija da gledaju malo drugačije filmove od onih koji im se nude na televizijama ili na komercijalnom programu niških bioskopa“.

Direktorka Media i reform centra Niš Danijela Vučić istakla je zaovoljstvo učešćem u organizaciji „nečeg što raste iz godine u godinu kao što je publika evropskog filma i potreba za različitim životnim porukama, kolebanjima i pričama koje kroz različita filmska ostvarenja Evrope svake godine stižu u naš grad“. Ona je dodala da je upravo to bila vizija MRCN, NKC i Francuskog instituta koji su pokrenuli Dane evropskog filma.

Publika; foto: MRCN/N.S.

„Veliko je zadovoljstvo i danas kada Delegacija Evropske unije u Srbiji sa EU info centrom u više gradova u Srbiji sprovodi karavan everopskih filmova, biti deo lokalne podrške, biti deo sad već slobodno mogu reći jedne lepe istorije evropskog filma vezane za Niš. Niš ima značajnu filmsku tradiciju (Filmski susreti, npr.), a to potvrđuje i ovaj festival“, izjavila je Vučić.

Sinoć su prikazani španksi film „Prodaće i kišu“ i kiparski „Dečak na mostu“. Danas, filmofili imaće priliku da pogledaju slovenačke filmove „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanje“ od 20i30h, a od 22i30h francusku dramu „Nisam đubre“.

Kompeltan program festivala do subote, 23. juna pogledajte ovde.