“Evropa za mlade” – mogućnosti za edukacije i zapošljenje

Foto: Edukativni centar Kruševac

Učesnici konferencije “Evropa za mlade”, koja je održana u Kruševcu krajem februara, diskutovali su o mogućnostima mladih za pronalaženje posla, ali i za edukacije kroz različite programe i projekte nacionalne i međunarodne mobilnosti i saradnje.

Konferenciju je organizovao Edukativni centar Kruševac, a okupila je predstavnike Mreže mladih Jugoistočne Evrope, DELI centra iz Niša, Beogradske otvrorene škole, kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, kao i javnog, civilnog i biznis sektora iz Kruševca, Obrenovca, Vrnjačke Banje, Paraćina i drugih gradova i opština u Srbiji.

Foto: Edukativni centar Kruševac

Učesnici iz različitih sektora, govorili su o položaju mladih i podsticajnim merama za unapređenje njihove zapošljivosti u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze, a o ovoj temi se razgovaralo i u kontekstu evrointegracija Srbije. Prisutni su detaljnije informisani i o mogućnostima i prilikama za sticanje novih znanja i veština koje se mladima pružaju kroz učešće u različitim programima edukativne mobilnost, kao što su treninzi, kursevi, omladinske razmene i slično.

Kroz razmenu iskustava, na konferenciji su stvoreni uslovi za umrežavanje i buduću saradnju, a predstavljeni su i neki od alternativnih modela finansiranja, odnosno prikupljanja sredstava za realizaciju ideja i projekata u zajednici.