Filmski susreti se ipak održavaju; umesto na Letnjoj, projekcije u „Sinepleksu“

Foto: cineplexx.rs

„Filmski susreti“ će ipak biti održani i ove godine uprkos pandemiji virusa korona i prvobitnoj odluci Gradskog štaba da se festival otkaže. Trajaće od 10. do 15. oktobra, a gledaoci će umesto na Letnjoj pozornici, filmove gledati u bioskopu Sinepleks.

Gradski štab za vanredne situacije je u avgustu odlučio da otkaže sve manifestacije u gradu, među kojima je bio i Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”, jer kako tada su naveli “nije bilo uslova za održavanje”. Ipak, ta odluka je izmenjena juče te će ključevi grada i ove godine simbolično biti u rukama glumaca.

“Kako Letnja pozornica ne ispunjava uslove pune epidemiološke zaštite, filmovi će biti prikazivani u svih pet sala „Sinepleksa“ gde već postoji redovni repertoar prikazivanja i usklađenost sa svim propisanim epidemiološkim merama koje su na snazi”, stoji na gradskom sajtu.

Organizatori kažu da su o realizaciji Festivala, osim sa gradskim, razgovarali i sa republičkim Kriznim štabom, koji je i dao “zeleno svetlo”.

“Od štaba smo tražili da festival održimo u bioskopu Sinepleks, pošto ima pet sala, mogao bi da bude ekvivalent Letnjoj pozornici. Dobili smo saglasnost od štaba da možemo održati festival do 500 ljudi i to je otprilike toliko broj gledalaca u bioskopu kada se koriste razmaci”, ističe Dabić.   

Dabić dodaje da će se sutra održati sednica Saveta gde bi trebalo da se odobri reportoar filmova, dok će sve ostale informacije o festivalu poznate do kraja nedelje.  Podsetimo, ovo je 55. put da se u Nišu održava Festival glumačkih i filmskih ostvarenja.