Formular za prijavu nasilja i diskriminacije i na Filozofskom fakultetu u Nišu

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu

Sledeći ideju Filološkog fakulteta u Beogradu, i Filozofski fakultet u Nišu osmislio je anonimni Gugl formular za prijavljivanje rodnog i/ili seksualnog uznemiravanja ili diskriminacije u ovoj ustanovi. Kako kaže student prodekan Fakulteta i član Studentskog parlamenta Marko Sotirović, na studentima je da odluče da li će prijavi biti potpisana ili anonimna. Sotirović dodaje da je do sada bilo prijave, ali na profesore koji su odavno u penziji. 

Ukoliko je student ili profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu izložen, ili je bio izložen, bilo kakvom vidu nasilja i diskriminacije od strane profesora, sada to može i da prijavi. Dovoljno je samo da popuni Gugl upitnik, koji može poslati anoninmno ili potpisan punim imenom i prezimenom. 

“Uglavnom, ko potpiše prijavu, ne samo u ovom slučaju, taj želi neki ishod te prijave. Onaj koji se ne potpiše želi da skrene pažnju, i ako bude više prijava istog, uslovno rečeno, profesora, normalno da ćemo mi pokušati da reagujemo u domenu u kom smo mi u mogućnosti. Ako neko bude izašao i kaže ‘Ja, taj i taj, prijavljujem toga i toga’, mi, kao Studentski parlament, ćemo zvanično poslati dekanici dopis da imamo prijavu, i tražićemo bilo kakve konsekvence koje može da snosi”, kaže Sotirović za Media i reform centar Niš

Da li će ići na sud, kako kaže, to je već na Fakultetu. Studentski parlament, kako ističe Sotirović, ne može direktno da podnese prijavu, ali će se potruditi da, u saradnji sa dekanicom, reše problem, jer imaju njenu punu podršku.

“Bili smo inspirisani idejom koju je Studentski parlament Filološkog fakulteta u Beogradu, jer su oni prvi napravili tu formu. Mi smo uzeli sličan princip kao oni, samo smo mi došli do toga da napravimo na sajtu zvaničan mail, gde će moći ne samo studenti, nego i zaposleni da prijave nekoga ko je vršio bilo kakav oblik diskriminacije, što pokazuje da smo shvatili vrlo ozbiljno situacije koje se dešavaju oko nas. Smaram da ćemo i vrlo ozbiljno da se nosimo sa tim, i da ćemo stati iza naših studenata”, dodaje Sotirović. 

Što se tiče profesora koji trenutno predaju, nemaju nikakvih prijava, niti je čuo da je neko ranije podnosio, kaže Sotirović. Gugl forma je prvenstveno podeljena na Fejsbuk grupi Filozofskog fakulteta, gde se svaki student koji upiše Fakulet automatski učlani u tu grupu. 

“Grupa ima oko 5.000 članova, i tu se dobijaju informacije o ispitima, i druge koje su studentima neophodne. Mi smo tu Gugl formu prosledili sa obaveštenjem u toj grupi. Videli smo da je imala prijem kod studenata, jer su je podržali, kako studenti, tako i profesori. Mnogi profesori su podelili informaciju na svojim privatnim Fejsbuk profilima, podelio je i Fakultet tu formu, ujedno stoji obaveštenje da je otvoren i nalog na portalu Fakulteta, gde će isto moći da se prijavi ako dođe do nekog oblika diskriminacije”, ističe. 

Sledeći primer Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Nišu Sotiroviću su se javi kolege iz ostalih parlamenata sa Univerziteta u Nišu koji žele da pokrenu istu stvar. 

“Videli su koliko je to korisna stvar, ako ništa drugo, tim ljudima i profesorima koji to rade, osećaće makar strah da će možda nekad biti prijavljeni, jer sada postoji način da se to prijavi”, kaže on.

Sotirović dodaje da će i SKONUS (Studentska konferencija univerziteta Srbije) insistirati na tome da se problem rešava što je pre moguće, ukoliko do njega dođe. 

Podsećamo, škole i institucije u čitavom regionu pokrenuli su slične načine za prijavu seksualnog, rodnog nasilja ili bilo kakvog vida diskriminacije, nakon što je javnost uzdrmana slučajem Miroslava Aleksića povodom slučaja seksualnog uznemiravanja glumice Milene Radulović i ostalih glumica u njegovoj školi glume.