Zbog procene Instituta za javno zdravlje da nije bezbedno održati kulturne manifestacije, Gradski štab za vanredne situacije zabranio je održavanje dva najveća festivala u gradu –  Nišvil i Filmski susreti. 

Sem ovih festivala, otkazani su i NIMUS, Dani bureka, Majska pesma, koncert Omladinske filharmonije na Spomen-parku Bubanj, ali i Književna i likovna kolonija Sićevo i Međunarodni gastro-turistički festival, dok se i dalje ne zna kada će se održati zbog pandemije koronavirusa.

Kako se navodi u naredbi grada nakon sednice Kriznog štaba koja je održana juče, zabranjuju se javna okupljanja na teritoriji Grada Niša na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 30 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 kvadratna metra može biti prisutno jedno lice.

“Zabrana se ne odnosi na rad privrednih subjekata koji ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi. Izuzetno od tačke 1. ove naredbe, ali uz saglasnost Instituta za javno zdravlje Niš – prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja iz redovnog repertoara ustanova kulture Grada Niša u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja. Kada se javni kulturno-umetnički događaj iz redovnog repertoara ustanova kulture Grada Niša održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja”, navodi se u naredbi.

Kafići i restorani koji nemaju bašte do daljeg će raditi u periodu do 21 sat, dok oni koji ih imaju mogu da rade do 1 sat iza ponoći.