Gradski štab: U Nišu epidemiološka situacija vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu

Foto: A.S.

Epidemiološka situacija u Nišu je vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu, a Niš od početka epidemije beleži najoštriji rast broja zaraženih koronavirusom, ocenio je Gradski štab. U naredna dva vikenda biće zatvorene buvlja i auto pijaca. 

Kako bi preduzeli rigoroznije mere, Gradski štab naložio je nadležnim službama strožiju kontrolu i nadzor u poštovanju propisanih epidemioloških mera koje se odnose na pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora uz asistenciju pripadnika Policijske uprave.

Naloženo je JKP ‘Gorica’ da preduzme sve mere epidemiološke zaštite tokom predstojećih Zadušnica – zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom, držanje fizičke distance ili obavezno nošenje maske. Nalaže se JKP ‘Tržnica’ da preduzme sve mere poštovanja epidemioloških mera na zelenim pijacama i kvantaškoj pijaci, a Direkciji za javni prevoz preduzimanje rigoroznih mera kontrole i nadzora u poštovanju mera u javnom gradskom saobraćaju”, navodi se na sajtu Grada.

Grdski štab apelovao je na građane da se odmah, sa prvim simtomima koji ukazuju na zaražavanje koronavirusom, jave lekarima u kovid ambulantama. Iz štaba su takođe pozvali da se svi građani koji žele prijave za vakcinaciju uz procenu svog zdravlja i sagledavanje kontakata u poslednjih pet dana pre odlaska na vakcinalni punkt.

U Nišu je, kako je saopšteno, vakcinisano 80.000 građana i Niš prednjači po broju vakcinisanog stanovništva u Srbiji. Niški Dom zdravlja raspolaže svim vrstama vakcine.

Podsetimo, danas ili sutra, po pisanju medija, očekuje se sednica republičkog Kriznog štaba koji će doneti odluku o strožijim merama na čitavoj teritoriji Republike Srbije.