Hapšenje novinarke Ane Lalić – demonstracija sile i pokazatelj demotkratije na izdisaju

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić; Foto: ndnv.org

Novinare iz čitave Srbije sinoć je pogodila informacija da je koleginica Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, uhapšena zbog teksta koji govori o problemima u Kliničkom centru Vojvodine. Mnoga udruženja i pojedinci pobunili su se zbog ovog, kako kažu, nedopustivog postupka vlasti i pokušaja gušenja slobode izveštavanja, kako zvaničnim saopštenjima, tako i porukama na društvenim mrežama. Lalićeva je jutros puštena iz pritvora, a njene kolege postavljaju pitanje da li je ovo još jedan vid demonstracija sile i ogledalo trenutne slobode medija. 

Nakon puštanja novinarke na slobodu, premijerka Ana Brnabić saopštila je da se povlači odluka Vlade o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje lokalnim kriznim štabovima da daju medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković kaže da se sve desilo nakon saopštenja KC Vojvodina u kome su rekli da su navodi Lalićeve u tekstu netačni i podnošenja  prijave protiv nje zbog klevete i širenja panike.

Mi smo odmah dobili informaciju o prijavi, kontaktirali s koleginicom, a policija je već oko 10 sati došla u njen stan, obavila pretres. Oduzeli su joj mobilne telefone i laptop, a nju su priveli u policijsku stanicu, gde joj je uručeno rešenje o 48-časovnom zadržavanju. Tada je bilo jasno da će naša koleginica ostati u policiji i mi smo sve naše kolege obavestili o tome“, priča predsednik NDNV-a, udruženja čiji je Lalićeva član Upravnog odbora i dodaje: „Sve se to dešava samo dva dana nakon donošenja jednog zaključka Vlade koji centralizuje ceo proces informisanja i izveštavanja o trenutnoj epidemiji u Srbiji. Krizni štab dobija sve poluge moći u informisanju, na lokalu nema više sagovornika ni za koga, i predviđa jednu vrlo ozbiljnu situaciju, koja podrazumeva da sve ono što ne dolazi iz Kriznog štaba može da se tretira kao dezinformacija. To je nedopustivo“.

Šinković smatra da je hapšenje njegove koleginice čin demonstriranja sile i da pokazatelj da je demokratija u našoj zemlji na izdisaju, a da su institucije postale sredstva za obračun sa novinarima. 

Paniku najmanje šire novinari

Ovo se dešava u momentu kada najviši državni funkcioneri histerično i panično saopštavaju informacije o širenju virusa korona i kada od Kriznog štaba dobijamo SMS poruke u kojima nas na vrlo čudan način informišu o tome da nam preti italijanski ili španski scenario. Smatram da te poruke i ta obraćanja imaju veću težinu u pogledu širenja panike nego jedan tekst koji ukazuje na to u kakvom je stanju zdravstvo. Uostalom, da je neko iz KC Vojvodina hteo da kaže šta ima, mogao je, jer je naša koleginica, kako kaže, uputila molbu da prokomentarišu te njene navode, odnosno navode njenog sagovornika, ali nikakve odgovore nije dobila. Istovremeno je KC Vojvodina, ako smatra da im je naneta šteta, mogao da se obrati Savetu za štampu ili Sudu časti, a ne da reaguje na ovako skandalozan i opasan način“, zaključuje Šinković.

Iz NDNV-a trenutno znaju da je Lalićeva na slobodi i da čeka da joj vrate oduzetu opremu. Kako ih je obavestio advokat ove novinarke, ona će se u narednom periodu u redovnom postupku pojavljivati pred tužilaštvom, što će se najverovatnije dešavati posle vanrednog stanja, jer se trenutno postupa samo po hitnim slučajevima.  

Predsednik NDNV-a poručuje novinarima da i u ovakvom stanju poljuljanosti slobode medija moraju da se drže osnovnih principa svoje profesije.

Ostanite profesionalni i odgovorni. Čitajte šta piše u Kodeksu novinara, jer je to jedini dokument koji može biti od velike pomoći kada ste u dilemi. U slučaju vanrednog stanja, obratite se vašim novinarskim udruženjima, iskažite solidarnost i najbitnije je da ne zaboravite da ste vi tu zbog građana“.

Lalićeva dobila podršku kolega iz cele zemlje

Na vest o hapšenju novinarke Ane Lalić, reagovala su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Asocijacija onlajn medija i svi su saglasni da vanredno stanje nikako ne može da bude opravdanje za ovakvo postupanje prema predstavnicima sedme sile, a kompanija United Media Sarl iz Luksemburga, u čijem je sastavu portal Nova.rs, najavljuje da će o hapšenju njihove novinarke biti obavešteni svi evropski zvaničnici