„Informativni mediji – informisana javnost“

Dokumentarni serijal „Informativni mediji – informisana javnost“, u produkciji Media i reform centra Niš, kroz tri epizode govori o tome koliko građani u Srbiji razumeju značaj informisane javnosti, kao i slobodne i objektivne štampe. U vreme kada je sve više medija, a sve manje vesti, ljudi dobijaju mnogo informacija, pa se dešava da budu zbunjeni, dezinformisani ili čak obmanuti. „Ozbiljnost situacije“  potvrđuje i postepeno uvođenje medijske pismenosti u obrazovni sistem u Srbiji.

Serijal između ostalog govori o tome koliko su na medijskoj sceni Srbije prisutne lažne vesti, koji uticaj imaju na publiku, da li se brže šire putem tradicionalnih ili takozvanih novih medija, kako se država bori sa lažnim vestima, ali i daje preporuke kako da građani na pravi način shvate medijske poruke.

„Osim isticanja važnosti tačnog i pravovremenog informisanja, cilj serijala je ponovno uspostavljanje poverenja između medija i građana ukazivanjem na značaj kritičkog tumačenja medijskih sadržaja, koji u svakom trenutku moraju biti u javnom interesu“, kaže Danijela Vučić, direktorka Media i reform centra Niš i producent serijala.

Za serijal govore novinari i urednici lokalnih i nacionalnih medija, kako domaćih, tako i inostranih, zatim medijski stručnjaci, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, OEBS-a, civilnog sektora, akademske zajednice i mnogi drugi.

Prva epizoda serijala „Mediji između istine i interesa“ govori o lažnim vestima u domaćim medijima, zašto nastaju i kako su se upotrebljavale kroz istoriju.

Druga epizoda, „Balansiranje istine – regulative i evropske prakse“, govori o primerima lažnih vesti u svetu, o zakonskim regulativama koje se bave lažnim vestima, ali i daje preporuke kako da građani prepoznaju vesti koje nisu istinite.

U trećoj epizodi serijala, pod nazivom „Društvene mreže u vrtlogu informacija“, obrađuje se uticaj društvenih mreža na svakodnevni život, odnosno pitanje koliko smo svesni posledica koje na realni svet ostavlja virtuelni.

Dokumentarni serijal „Informativni mediji – informisana javnost“ realizovan je uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Producent serijala je Danijela Vučić, izvršni producent Tatjana Đukić, scenario i režiju uradile su Tatjana Đukić i Sonja Urošević. Snimatelji su Bojan Ranđelović i Vladica Damjanović, montažer Dragan Petrović, dizajner grafike Nikolica Ranđelović, a glumac i narator Davorin Dinić.