Irski “AID:Tech” u Nišu

Predstavnici dablinske blokčejn kompanije u usponu posetili su nišku Gradsku kuću i “Startap centar” na Elektronskom fakultetu.

Najl Denehi i Saša Grabovecki, operativni i tehnički direktor “AID:Tech”-a, susreli su se danas sa zvaničnicima Grada Niša prvenstveno povodom realizacije tekućeg pilot-projekta namenjenog olakšavanju slanja doznaka iz dijaspore, ali i razmatranja daljih zajedničkih inicijativa.

O postignutim rezultatima i investicionim kapacitetima našeg grada, kao grada naprednih tehnologija, govorili su član Gradskog veća resorno zadužen za privredu i zaštitu životne sredine Mihajlo Zdravković i načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša Milan Ranđelović. Sastanku je prisustvovala i programska saradnica za finansije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Željka Topalović, inače menadžerka pomenutog pilot-projekta.

Prisustvo predstavnika “AID:Tech”-a bilo je i prilika za testiranje koriščenja blokčejn tehnologije za transfer novca iz rasejanja, pa je u jednom maloprodajnom objektu demonstrirana uplata i potrošnja sredstava iz inostranstva za kupovinu životnih potrepština pomoću namenske onlajn-platforme i digitalnog vaučera sa kju-ar kodom.

Na kraju oficijelnog dela posete, gosti iz Irske su obišli i Centar za inovativno preduzetništvo mladih “Startap centar” na Elektronskom fakultetu, gde su razgovarali sa domaćim, hrvatskim i slovenačkim kolegama, članovima Centra. Tom prilikom su razmenjena mišljenja i predstavljeni rezultati svih strana, čime je utrt put budućoj potencijalnoj saradnji na polju veće primene blokčejn tehnologije na Balkanu.

Isprobajte i vi blokčejn tehnologiju “AID:Tech”-a, prijavite se na sigurnoilako.rs.