Izložba slika Aleksandre Mirić – (NE)Sputana poruka ljubavi

Autorka izložbe dr Aleksandra Mirić, arhitektica i konzervatorka; Foto: lična arhiva

Kroz ciklus Radosnice nastalo je 50 slika koje će autorka dr Aleksandra Mirić, arhitektica i konzervatorka Nišlijkama i Nišlijama predstaviti u ponedeljak, u 19 sati u Paviljonu u niškoj Tvrđavi. Izložba (NE)Sputano rezultat je višegodišnjeg stvaralaštva, započetog slikom “Sveci što marširaju”, koja je na jedinom likovnom konkursu posvećenom nadrealizmu u Srbiji, “Matiću u čast” pre dve godine nagrađena prvom nagradom.

Ovi radovi su nastali kao rezultat istraživanja pozitivnog i negativnog prostora. Pozadina svake slike je slika za sebe, ekspresivna, nova ideja nesputana ciljem ili krajnjim rezultatom. Ona je predstava intimnog života, misli, osećanja, koja ne poznaje stegu tuđih očekivanja. Lice slike, lice koje predstavljamo javnosti, čini formu, površinu ekstrahovanu iz intime. Lice eliminiše jedan njen deo, manifestuje samo ono što je okruženje spremno da prihvati, čuje, vidi, u stezi ‘društvene prihvatljivosti’ koja nas nekada čuva, nekada iz nas izvlači najbolje, a nekada sputava“, kaže autorka i dodaje da umetnost, u konačnom zbiru, daje priliku da se pozitivan i negativan prostor, intima i javno u svakom od nas, sretnu, prepletu, utiču jedan na drugi i koegzistiraju u (ne)promišljenom skladu.

Prema rečima kustoskinje Eme Bilić, Aleksandra je nesputano zakoračila u svet slikarstva, želeći da svoj svet, intimu, snove, voljeni grad i ljude oboji svojim bojama i da im svoj izmaštani, zamišljeni oblik.

Mnoštvo tema koje istražuje u okviru ciklusa Radosnice, na granici stvarnosti i nadrealnog, ukazuju na bogat unutrašnji život autorke i brojna interesovanja kojima je zaokupljena. Odatle verovatno i ta potreba da svoju estetiku, pored osnovnog zanimanja, iskaže i četkicom. Na njenim slikama dominira jedan motiv – LJUBAV, koja neraskidivim vezama povezuje ljubavni par, prijatelje, dobru i onu drugu stranu svake ličnosti ogledanu u metaforično i svesno oblicima povezanim sa prirodom, bićima iz mašte, podvodneg sveta...“, kaže Bilić i dodaje da autorka svojim slikama poručuje ljudima da se vole i raduju životu, maštaju, sanjaju i na javi, prihvate sebe takve kakve jesu sa svim vrlinama i manama i istovremneo se trude da svako jutro dočekaju kao bolja i pozitivnija verzija sebe.

Izložba slika koje niška publika prvi put ima priliku da vidi, biće otvorena do 18. marta i deo je programa Dani frankofonije, a organizovali su je Galerija savremene umetnosti Niš i Francuski isnstitut u Srbiji – Niš.