“Kako sam postao zombi” u Deli prostoru

Velibor Stanojević na Striporami, foto: MRCN/N.S.

Večeras od 20h u Deli prostoru u okviru Striporame, festivala stripa i pop kulture, biće otvorena samostalna izložba niškog strip autora Velibora Stanojevića (Well-Bee), niškoj publici poznatiji po radu u bendu Styptic.

Iako je završio srednju umetničku školu u Nišu i likovnu akademiju u Beogradu, ovo će mu biti prva samostalna izložba.

Plakat izložbe “Kako sam postao zombi”, foto: Striporama facebook stranica

„Ja nikad nisam te stvari voleo, i ono što sam izlagao na akademiji i u srednjoj školi – bile su grupne izložbe“ kaže Stanojević, „dosta je urađeno za ove dve-tri godine, pa je sad možda bila prilika da se to pokaže“.

Ovaj Nišlija je svojim stripom Entropy izašao i na američko tržište. „Smatram da ništa nije teško ukoliko imaš volju i ako si dovoljno posvećen nekoj stvari“ kaže on i dodaje da nije objavio kod dva velika izdavača (Marvel i DC) jer su, prema njegovim rečima „small press“, odnosno male izdavačke kuće, više posvećene autorima.

„Bitno je uopšte za Srbiju da se svest o stripu podigne – dosta ljudi shvata da su stripovi dečija zanimacija, a na akademiji smatraju da su stripovi šund štivo“, kaže Stanojević.

Kako bi se promovisali domaći autori, Stanojević smatra da je potrebno prvo platiti te umetnike. „Imamo gomilu autora, ali niko ne radi za domaće izdavače, ako radimo – radimo za džabe“, dodaje on.

Postavka izložbe trajaće do 13. avgusta.