U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 377 pacijenata, a kod 165 je potvrđeno prisustvo virusa korona, među kojima je i šestoro dece. Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je osam pacijenata i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, stoji na sajtu KC Niš. U poslednja 24 sata preminula su dva pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U odnosu na jučerašnji dan u KC Niš registrovano je još devet novozaraženih, dok je dvoje ljudi manje na respiratoru. Manji je i broj dece koja se nalaze na lečenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Tokom noći u niškom Kliničkom centru preminula je trudnica koja se sinoć porodila. 

Kako pišu Južne vesti, dete je u stabilnom stanju i nalazi se na odeljenju Neonatologije KC Niš.

Blagi porast novozaraženih registrovan je i u Leskovcu i Surdulici. U ZC Leskovac, u kovid bolnici ukupno je hospitalizovano 142 pacijenta, a kod 38 je potvrđen virus. U ZC Surdulica u kovid bolnici hospitalizovano je 60 pacijenata, dok je 29 sa potvrđenim prisustvom virusa. 

U četiri kovid bolnice u ZC Vranje ukupno je hospitalizovano 147 pacijenata, dok su 77 pozitivna. Jedan pacijent je preminuo u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Među hospitalizovanim pacijentima u Vranju nema dece. 

U poslednja 24 sata u Srbiji 379 osoba je pozitivno na koronavirus od 9817 testiranih. Preminulo je 8 osoba, dok se na respiratorima trenutno nalazi 156 pacijenata. Ukupno je preminula 551 osoba, dok je 4531 hospitalizovano. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da je danas manji broj zaraženih i da smo na dobrom putu, ali da je najvažnije da se i dalje pridržavamo svih mera prevencije protiv koronavirusa. 

“Upravo ovi indikatori ukupnog opterećenja bolešću pokazuju da se pridržavmo mera i da smo da dobrom putu da idemo ka silaznom toku epidijemske krivulje i treba da damo sve od sebe da to nastavimo”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su najveći broj pacijenata, koji su imali ili imaju koronavirus, u rasponu od 30 do 39 godina i od 40 do 49 godina.

“Oko 60 odsto svih pacijenta je u uzrasnoj grupi do 50 godina”, navela je.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da su gojaznost i dijabetes tipa 2 prepoznati kao faktor rizika za oboljevanje od koronavirusa.