Koliko vanredno stanje ometa rad civilnog sektora?

Foto: pixels.com

Poput mnogih firmi, koje su posao preselile u svoje domove, i civilni sektor funkcioniše tako što je rad na projektima nastavio od kuće. Posle kratkog perioda privikavanja, rad od kuće može da bude vrlo koristan za otkrivanje novih ličnih mogućnosti i mogućnosti za rad, sticanje novih znanja i ojačavanja kapaciteta sopstvenih organizacija.

I članovi Kluba za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) i Otvorenog kluba iz Niša prilagodili su se novom sistemu rada i, kažu, trude se da trenutna situacija što manje utiče na poslovne planove koje imaju, ali da je ipak bilo potrebno uneti mnogo izmena u planere.

Sve vanjske aktivnosti zakazane za mart i april su otkazane, što podrazumeva otkazivanje treninga, seminara, redovnih sastanka sa volonterima, radionica, lokalnih akcija i bilo kakvog okupljanja. Kompletan rad organizacije KOM 018 usmeren je na rad od kuće, preko interneta i putem društvenih mreža i drugih vidova online komunikacije. Pripremamo razne sadržaje za mlade koji im pružaju mogućnost da budu aktivni i tokom vanrednog stanja, da se dodatno edukuju kvalitetno provode vreme u izolaciji. Takođe se pripremaju i objavljuju različiti sadržaji vezani za naš hip-hop festival ’Dođi na Amfi’, promoviše se festival, pa samim tim držimo na okupu kako volontere, tako i publiku koja redovno prati sve objave i online aktivnosti“, kažu iz ove organizacije, i dodaju da svakodnevno šalju poruke mladima da ostanu kod kuće, poštuju preporuke nadležnih i da kvalitetno iskoriste vreme koje sada imaju.

Članovi Otvorenog kluba kažu da im rad od kuće nije otežao komunikaciju među zaposlenima, kao ni svakodnevne aktivnosti. S obzirom na to da rad nevladinih oranizacija u velikoj meri zavisi od donatora iz inostranstva, organizacije iz Niša kažu da donatori imaju razumevanje za trenutnu situaciju, jer se i sami nalaze u njoj.

Svaki od donatora savetuje da se poštuju mere koje se sprovode u zemlji i očuva zdravlje, da se aktivnosti koje mogu da se rade od kuće, tako i rade. Najveći deo naših projekata ipak uključuje različite treninge, radionice i akcije koje zahtevaju okupljanja, pa sa tim u vezi donatori imaju razumevanja, i omogućavaju nam da se sve takve aktivnosti trenutno stopiraju sa mogućnošću produžavanja ugovora i nadoknadom vremena kada se situacija vrati u normalu“, kažu iz KOM 018.

Kako kažu, za sada nemaju informacije o tome da li se ekonomske mere koje država planira za naredni period odnose i na civilni sektor, ali da su nijhove organizacije na raspolaganju gradskom Kriznom štabu da pomognu stanovništvu i najugroženijima.

Iz organizacije KOM 018 kažu da za sada funkcionišu po planu, i da ispunjavaju sve zadatke koje sebi zadaju. Iz Otvorenog kluba pak kažu da čitava situacija ipak utiče na planove za budući rad.

Previše je faktora koji sada utiču na život i rad organizacija civilnog društva i njihovih zaposlenih. Ima previše nepoznanica, neke od njih su dužina trajanja vanrednog stanja i pandemije. Organizacija će se truditi da se prilagođava trenutnoj situaciji, koja se menja iz dana u dan, i da funkcioniše što je moguće normalnije“, kažu iz Otvorenog kluba.

Članovi i jedne i druge organizacije kažu da jedva čekaju da se vrate normalnom funkcionisanju.

Dobar deo našeg rada uključuje saradnju sa drugim državama širom sveta, pa će biti potrebno da i kod njih prestane vanredno stanje kako bismo nastavili sa zajedničkim aktivnostima. Očekujemo takođe da možemo opet nesmetano da putujemo, jer je i to jedna od stvari koju naša organizacija nudi mladima“, priželjkuju iz KOM-018, i poručuju svim svojim kolegama:

Iskoristite ovaj period i ojačajte svoje kapacite, probajte nove stvari, ne odustajte od onoga što radite, budite aktivni, jer sada ima mnogo mogućnosti za rad preko interneta, s obzirom na to da je ceo svet ujedinjen protiv ove opake bolesti“.

Sličnu poruku šalju i iz Otvorenog kluba:

Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, članova porodice, kolega, sugrađana, budite odgovorni i solidarni“.