Konačno zvanične informacije iz KC Niš: hospitalizovano je 74 pacijenta obolela od koronavirusa, na respiratorima 5 osoba

Foto: kcnis.rs

Nakon deset dana bez ikakvih informacija o pacijentima koji su oboleli od koronavirusa, iz Kliničkog centra Niš oglasili su se povodom broja zaraženih u ovoj ustanovi. Prema podacima koji su danas saopšteni, 74 osobe su hospitalizovane, dok se pet pacijenata nalazi na respiratorima i oni su u jako teškom opštem stanju. Situacija sa koronavirusom ne jenjava ni u ostalim gradovima na jugu Srbije, te je u Vranju zaraženo 56, u Surdulici 24, a u Leskovcu 66 pacijenata.

Poslednji podaci na sajtu Kliničkog centra objavljeni su 22. juna kada je bilo 39 pacijenata. Za deset dana broj se skoro udvostručio. Kako su rekli danas, u poslednja 24 časa primljen je 31 pacijent, dok je 86 pregleda obavljeno u kovid ambulanti Infektivne klinike. Jedna osoba je preminula, a kako ističu nema hospitalizovane dece koja imaju koronavirus u ovoj ustanovi.

Epidemiolog i šef Trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti dr Nikola Milenković kaže da je epidemiološka situacija u Nišu pod kontrolom.

“Ono što za nas predstavlja problem je što pokrivamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa juga Srbije i jedino tu vrstu opterećenja KC Niš, što se tiče epidemiološke situacije ima. Ostalo je sve pod kontrolom”, rekao je dr Milenković.

Na pres-konferenciji je objašnjena i procedura za kovid pozitivne pacijente. Osobe za koje se utvrdi da su pozitivni prvo dolaze u trijažno odeljenje Infektivne klinike. Oni sa lakšom kliničkom sliku idu u kućnu samoizolaciju na 14 dana, a teži se raspoređuju u neku od tri kovid klinike – Infektivnu, Pulmologiju ili Kliniku za rehabilitaciju.

Zaraženo je i 20 medicinskih radnika, od toga 13 lekara i 7 medicinskih sestara.

Informacije o trenutnoj situaciji KC Niš će od danas objavljivati svakoga dana u 16 sati na svom sajtu, a održavaće i redovne konferencije za medije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dao je nalog svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima, kao i koliko je bilo smrtnih slučajeva.

“Dobili su nalog Niš, Kragujevac, Novi Sad i drugi da između 12 i 13 sati izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih zanimaju. Nemamo vremena da se bavimo dezinformacijama”, rekao je Lončar.

Podsećanja radi, ovo je prva pres-konferencija KC Niš od početka epidemije koronavirusa. Desetak novinara iz Niša pisalo je juče Upravi Kliničkog centra, jer od početka ne daje veliki deo bitnih informacija građanima na ovu važnu temu, a najavili su i da dolaze u ovu ustanovu kako bi razgovarali o tom problemu, te je uprava KC Niš danas organizovala pres-konferenciju.

U poslednja 24 časa u Srbiji je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Zvaničan broj preminulih je 287, navodi se na sajtu covid19.rs. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 9.013 osoba, a registrovano je 359 novoobolelih osoba. Ukpan broj registrovanih slučajeva je 15.195.

Na respiratoru je 81 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 1.996.

Prva pres konferencija u Kliničkom centru Niš od početka epidemije korone

Posted by Južne vesti on Четвртак, 02. јул 2020.