Korupcija: lokalni i(ili) globalni problem?

Foto: Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Utorak, 14. avgust 2018. godine, u 12h
Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Čast nam je da Vas pozovemo da učestvujete na diskusionom forumu koji Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizuje u utorak, 14. avgusta u 12 časova u Media i reform centru, u cilju prezentovanja rezultata praćenja implementacije mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u tri okruga: Pirotski, Toplički i Niški.

Predavači na forumu biće:

  • Zorica Miladinović, koordinatorka LAF-a u Nišu u ostavci
  • Jovan Nicić, samostalni konsultant i bivši viši savetnik u Odseku za nadzor nad sprovođenjem Strategije i Akcionog plana u Agenciji za borbu protiv korupcije;
  • Mirko Popović, autor analize ispunjavanja Akcionog plana za poglavlje 23 na lokalnom nivou;
  • Danijel Dašić, Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Grad Niš nije usvojio lokalni antikorupcijski plan i nije formirao telo za praćenje sprovođenja planova, iako su prošli svi zakonski rokovi.

Jesu li gradovi/opštine u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu ispunile obavezu i izradile lokalne antikorupcijske planove i planove integriteta? Kako su ovaj zadatak sprovele sve jedinice lokalne samouprave na nivou Srbije, za čiju realizaciju snose odgovornost organi na centralnom i lokalnom nivou?

Na tri diskusiona foruma koje Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)organizuje u Nišu, Pirotu i Prokuplju od 14. do 16. avgusta predstavićemo rezultate monitoring analize sprovedene u tri okruga  – Nišavskom, Pirotskom i Topličkom.

Sa stručnjacima u ovoj oblasti ćemo razgovarati o uočenim problemima i mogućnostima za unapređenje sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23 i uspostavljanja delotvornih mehanizama za prevenciju korupcije na lokalnom nivou.

Plan realizacije diskusionih foruma je sledeći:
– Niš, 14. avgust od 12 časova, Media i reform centar Niš
– Pirot, 15. avgust od 12 časova, Velika sala Skupštine Grada Pirota
– Prokuplje, 16. avgust od 12 časova, Biblioteka „Rade Drainac“

Predviđeno je da diskusioni forumi traju oko 2 sata.

NKD je sproveo analizu primene Akcionog plana za poglavlje 23 u okviru projekta „Što južnije to transparentnije – sprovođenje Akcionog plana za poglavlje 23 u gradovima i opštinama na jugu Srbije“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.