Krizni štab doneo nove mere: Tržni centri, kafići i restorani radiće do 20 časova

Foto: Zatvoreni kafići za vreme policijskog časa, foto: A.Đ.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba usvojeni su predlozi da se rad tržnih centara, ali i svih uslužnih delatnosti dopusti radnim danima do 20 časova. Kafići i restorani mogu takođe da rade do 20 sati, uz poštovanje postojećih mera, “bez korišćenja muzika u bilo kom smislu”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović dodajući da bi nove mere protiv koronavirusa trebalo da usvoji Vlada Srbije na današnjoj sednici. Kulturne ustanove će i dalje raditi do 21 čas.

Nove mere će biti oročene do petka, kada će biti procenjeno da li će te mere biti produžene, izmenjene ili dopunjene, rekao je epidemiolog Tiodorović.

On je dodao da kovid redari tržnih centara treba da sprovode kontrolu onako kako je predviđeno, a komentarišući rad kafića i restorana bez muzike ocenio da se smatra “da se ipak uz muziku ljudi opuštaju, ne poštuju mere, i dolazi do mogućnosti lakšeg prenošenja virusa”.

Tiodorović je rekao da je došlo do “vrlo blagog” pada broja obolelih, “ali sa tendencijom da u kovid bolnicama imamo smanjenje broja pacijenata”. “U zavisnosti od ukupne situacije, od broja prvih pregleda, a došlo je do smanjenja broja prvih pregleda u kovid ambulantama, zavisiće dalje odluke koje ćemo u petak ponovo analizirati”, izjavio je Tiodorović.

Odgovarajući na pitanje o merama za Novu godinu, Tiodorović je naveo da se o tome intenzivno razmišlja, ali da će to zavisiti od toga kakva će biti epidemiološka situacija.

Podsetimo, za ulazak u Srbiju od danas obavezan negativan PCR test ili kućna izolacija. Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i bez ovog testa, ali uz obavezan desetodnevnu izolaciju, koji će moći da prekinu ukoliko se u međuvremenu testiraju i ako test bude negativan, prenosi N1.