Kruševačko „Gnezdo“ središte alternativne umetnosti

Volonteri iz Španije, Italije, Turske, Nemačke i Srbije „uselili su se“ u Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ u Kruševcu, gde učestvuju na 3. međunarodnom volonterskom kampu. Iako niko od desetak volontera nije umetnik po obrazovanju, oni pripremaju i oslikavaju mural u prizemlju „Gnezda“.

Učesnici kampa obavljaju i fizičke poslove – pripremaju zidove za mural, čiste obale Rasine, ali kroz igrice rade i na tim-bildingu, što je veoma bitno kada je reč o grupi koju čine ljudi iz različitih zemalja, kaže Jelena Bratić, liderka kampa. Večeri su razervisane za druženja volontera, ali i sa Kruševljanima.

Oslikavanjem prizemlja „Gnezda“, organizacija „Fakiri sa juga“ ponovo je stavila u funkciju ovaj prostor nakon višegodišnjeg propadanja. Zgrada je sedamdesetih godina izgrađena po ideji arhitekte Adama Topličanina od donacija meštana ovog kraja kako bi njihov fudbalski klub „Borac“ imao svoje svlačionice. Zgrada je u ovom kraju poznata kao „Bela boca“, a potpuno novi izgled dobila je kada je pre dve godine postala dom Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo“. Od tada je centar alternativnih dešavanja u Kruševcu, jer se u njemu organizuju koncerti, predstave, radionice, književne večeri i žurke.