Lice i naličje niške Tvrđave| Grad u ogledalu

Gotovo svaki Nišlija zna za zaštitni znak Niša, simbol grada – Niška tvrđavu, kao i da su dobro očuvane bedeme, na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja, izgradili Turci početkom osamnaestog veka. Većina Nišlija takođe zna i kakve sve znamenitosti, spomenike i legendarne priče kriju zidovi ovog zdanja. Malo ko pak zna šta se krije u rastinju i zapuštenim delovima najpoznatijeg Niškog spomenika.

 Lice tvrđave, i jedan od njenih najpoznatijih delova je Stambol kapija. Ime nosi po verovanju da je u vreme Osmanlija podrum ispod kapije vodio u pravcu Istambula. 

Staza dalje vodi pored hamama, pa sve do Beogradske kapije…. pored rimskih termi, preko vizantijske ulice do Bali begove džamije. Tu je i lapidarijum – jedan od najstarijih antičkih spomenika u Srbiji. Uređenim šetalištem prolazi se i pored platoa na kome se svake godine ordžavaju poznati festivali, mnogobrojni koncerti i manifestacije.. Upravo ovi događaji svake godine okupe veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Niška tvrđava je ono što se pokazuje i svakom zvaničnom gostu. Ili bar neki njeni delovi. I to oni delovi koji su uređeni i privlače turiste. Naličje pokazuje nešto drugačiju sliku – zapuštene zidine vrednih lokaliteta, sklone rušenju i opasne po prolaznike. 

Jedna takva destinacija je prostor u kome su nekada bili ateljei niških umetnika.

U najgorem stanju je pak turski zatvor ili turska apsana. Iako na tabli spred piše da je sam zatvor, ili apsana, kao i cela Tvrđava, spomenik od velikog kulturnog značaja za Niš, do same zgrade može da se priđe na sopstveni rizik. Do novog interesovanje za uređenje turske apsane, rastinje uklanja gradsko komunalno preduzeće. Unutra niko ne ulazi.

Beogradska kapija ili Beogradmalska kapija u Niškoj tvrđavi, nalaze se na zapadnom delu bedema, i nastavak je ulice koja se iz pravca tvrđave, preko drvenog mosta iznad kanala ispunjenog vodom, nastavljala, putem prema niškom naselju Beograd-mala, i dalje, ka Beogradu. 

Njen istočni ulaz pretrvoren je u svojevrsnu letnju pozornicu, dok je druga strana kapije sakrivena od očiju prolaznika. Sa spoljašnje strane, iza Beogradske kapije nalazi se turski grob Zahide Badže, za koju stari niški Romi veruju da je svetica i zaštitnica Romskog naroda. Ni kapija ni spomenik ne mogu da se vide jer su u senci štandova i nastrešnica niške pijace čije se izmeštanje čeka već decenijama.

Nekada usmerena ka Beogradu, danas ka tezgama niške pijace, Beogradska kapija i dalje čeka da Nišlije upoznaju njen spoljašnji deo. 

Priču o Tvrđavi pogledajte u prvoj epizodi emisije Grad u ogledalu.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Niša – Sekretarijat za kulturu i inforimisanje,