Male skice života niškog ilustratora Predraga Stamenkovića

Foto: Privatna arhiva

Za sebe kaže da bez prestanka crta već 30 godina, a Predragu Stamenkoviću, ilustratoru iz Niša, njedna tematika nije strana. Crta sve – strip, ilustracije za decu, epsku fantastiku, ilustracije za zbirke poezije, istražuje alternativne pravce u fotografiji i dizajnu. Od pre nekoliko godina i njegove karikature osvajaju društvene mreže.

Želju da svet oko sebe preslika na papir ilustrator Stamenković ima od detinjstva i tome je posvetio čitav svoj život. Želja da se izrazi i u kako kaže, angažovanom smislu, javila se pre nekoliko godina i tada je počeo da svarnost predstavlja kroz karikature.

Autor: Predrag Stamenković
Autor: Predrag Stamenković

Navela me je potreba da se izrazim u angažovanom smislu, a da izbegnem delovanje kroz stranački aktivizam i uplitanje u političke tokove, pa sam probao da moj glas izrazim kroz karikaturu”, kaže Stamenković.

Publika je to odlično prihvatila, a neke njegove karikature na mrežama je delio veliki broj ljudi, pa su postale viralne. Da se njegov ugao i stil dopao publici, dokazuje i to da kako kaže, negativni komentari do njega nisu stizali. 

Teme za karikature nalazi svuda, a svaki dan donosi nove materijale za ilustraciju.

Autor: Predrag Stamenković
Autor: Predrag Stamenković


Nažalost vreme je i više nego inspirativno. Ne samo u gradu, već se u celom svetu na dnevnom nivou dešava toliko bizarnih stvari, da je karikatura čak i nepotrebna, to prevazilazi njen domen”, navodi.

Stamenković, koji je inače docent na Fakultetu Digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Nišu, kaže da posle 30 godina rada, ne postoji mogućnost postavljanja pitanja šta najviše voli da crta. Dodaje da je stvaralaštvo svojevrsni, možda i najbolji alat za introspekciju. Samim tim i crtanje je na neki način obaveza, stalni poriv da se istraži I samom sebi postavljaju novi zadaci. 

Autor: Predrag Stamenković
Autor: Predrag Stamenković

Sve crtam. Preslikavam život i ono što me okružuje. Ne znaš šta ćeš da nacrtaš, ali kad naiđe – naiđe. Bukvalno preslikam život oko sebe, nema tu određenih motiva. Kad god se lampa upali, sednem i crtam. Ja sa sobom uvek nosim blokčić i beležim stvari. Pravim male skice života”, objašnjava.


Kada crta, crta za sebe. To daje i posebnu crtu njegovim radovima. Iako, kako kaže, radi i za klijente, većinu ilustracija stvara za svoju dušu. A jedna ilustracija, potvrđuje, zaista govori više od hiljadu reči.

Ako je ona sročena kako treba, informacija se jako brže prenese ilustracijom. Što je ne samo u dizajnu nego u stvaralaštvu najbitnija stvar”, zaključuje Stamenković.

Radovi Predraga Stamenkovića mogu se videti na njegovom Instagram profilu i na Behance platformi, a publika će uskoro njegove ilustracije moći da vidi i na portalu i mrežama Media i reform centra Niš.

Autor: Predrag Stamenković