„Meraklije navijaju s merak“

Foto: MRCN/B.R
Više od 54% navijača Radničkog nikada nije učestvovalo u tučama na utakmicama. Tek 5,9% Meraklija došlo je u sukob sa policajcima na utakmicama, a 3,2% u sukob sa sudijama. Kada je reč o organizovanim tučama Meraklije navode da je u skoro 39% jednom ili više puta bilo organizovanih sukoba navijača – rezultati su istraživanja Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu koje je sproveo Media i reform centar u saradnji sa sa Savetom za bezbednost Grada Niša, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

“Na stadionima imamo samo refleksiju onoga što se dešava van njega. Istraživanje je pokazalo da se mladi uključuju u navijačke grupe Meraklija već sa osam godina. Kada govorimo konkretno o Nišu i Meraklijama, nasilje u sportu postoji, ali karakteristično je da ni u kom slučaju nasilje u sportu nije zastupljeno u Nišu kao što je to slučaj sa drugim sredinama. Sa nasiljem se susrećemo kada nam u goste dolaze veliki klubovi sa svojim navijačima”, istakla je sociolog i autorka istraživanja Dušica Jovanović.

U istraživanju je učestvovalo 118 navijača niškog Radničkog, kojima bi prema istraživanju, najteži momenat bio zapaljena ili oduzeta zastava kluba, pre nego nanošenje telesnih povreda.

Osim rada sa aktuelnim navijačima Radničkog, u okviru projekta radi se i sa niškim školarcima, a tema radionica je prevencija nasilja na sportskim manifestacijama. U radionice su uključeni učenici pet osnovnih i pet srednjih škola u Nišu.

“Mi nismo sigurni da će oni postati navijači, ali ako ne pričamo o nasilju kao takvom onda će se ono lako preslikati na bilo koje druge njihove aktivnosti. Mladi su svesni i znaju šta se dešava oko njih. Zabrinjavajuće je to da oni smatraju da je nasilje postalo normalno. Nema univerzalnih rešenja, ali radionice su bitne jer deluju preventivno i ukazuju na to da nasilje nije odgovor”, istakao je omladinski radnik Ivan Topalović.

Podaci sa svih radionica biće objedinjeni u Pedagoški modul, dokument koji će biti dostupan svim zainteresovanim školama na dalje korišćenje. Tokom projekta biće objavljeno i pet video poruka kao i jedna reportaža. Planirane su i različite aktivnosti sa sadašnjim navijačima kako bi se radilo i na dalje na promovisanju sportske etike i kulturi navijanja na tribinama.