Nagrade za najtalentovanije mališane na „Tabla festu 2018“

Srđan Živković, umetnički direktor „Tabla festa“, Miljan Milenković, direktor Pozorišta lutaka, Aneta Cekić, umetnička direktorka Dečijeg centra i Dragan Marinković, direktor „Tabla festa“; Foto: MRCN/ B.R

Festival dečijeg stvaralaštva „Tabla fest 2018“ biće održan 27. i 28. aprila od 13 časova u Dečijem centru u Čairu. Za razliku od prethodnih Festivala, ovogodišnji je pomeren za mesec dana jer su, prema rečima organizatora, škole u maju prebukirane obavezama. Ovom prilikom biće dodeljene nagrade sa likovnog i literarnog konkursa, a teme su bile Napisao sam na tabli, Sanjam daleku zemlju, Prijatelj mi je zato što… Povodom Festivala, Pozorište lutaka Niš organizuje predstavu „Damojed“ za sve učesnike Tabla festa, a biće održana u sredu, 25. aprila u 13 časova.

Činjenica je da deca u svojim radovima danas sve manje i manje iskreno iskazuju svoja osećanja i u njihovim radovima je  sve prisutnija patetika, kao da se stvaralaštvo namerno stvara, odnosno pokazuje. Zato je potrebno da se u edukaciju dece, obrazovanje, naročito u taj momenat koji se zove kulturno uzdizanje budućih naraštaja uključe svi, ne samo kulturne ustanove, već celo društvo“, izjavio je umetnički direktor „Tabla festa“ Srđan Živković.

Osim pobednika literarnog i likovnog konkursa na Festivalu će učestvovati i dečiji pesnici – Minja Ilijeva, Moma Dragičević, Dragan Marinković, kao i učenici SOŠO “14. oktobar”. Direktor ove škole Miša Ljubenović ističe da je ovo dobra prilika da se učenici ove škole uključe i pokažu svoje znanje.

Festival će posetiti i mališani iz Sremske Mitrovice, Beograda, Kragujevca, Prokuplja, Kuršumlije, i Živinica iz Bosne i Hercegovine.

Direktor „Tabla festa“ Dragan Marinković poručio je da Festival nije komercionalnog karaktera, te se i uspešnost Festivala ne ogleda u brojnosti publike, već u broju dece koja uzmu učešće u radu „Tabla festa“.

Festival dečjeg stvaralaštva Tabla Fest organizuju Niški kreativni studio i internet časopis za podsticanje dečjeg stvaralaštva Tabla u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, Pozorištem lutaka i Dečijim centrom iz Niša, osnovnom  školom “Ćele-kula“, SOŠO “14. oktobar” i Media i reform centrom Niš.

Ulaz je slobodan.