Napadi na novinare posledica njihovog višegodišnjeg etiketiranja od strane vlasti

Napad na novinara Nove S Screenshot: nova.rs

Na desetine napada na novinare zabeleženo je u poslednja tri dana. Neki su se završili oduzimanjem telefona i sprečavanjem u obavljanju posla, dok su neki imali krvavi epilog. Treće veče demonstracija u Srbiji obeležile su uznemirujuće fotografije pretučenog novinara Nove S, koji je tokom napada zadobio povrede glave. Ovi napadi samo su posledica politike koja se poslednjih desetak godina vodi protiv novinarske profesije, saglasni su predstavnici Asocijacije medija i Asocijacija onlajn medija. 

Pre godinu dana u Londonu je održana Konferencija o medijskim slobodama, na kojoj je izjavu o slobodi medija u ime Republike Srbije potpisao ministar Ivica Dačić. Deo te izjave odnosi se i na bezbednost novinara i pitanje nekažnjivosti krivičnih dela protiv njih. Danas, dvanaest meseci kasnije, tri noći zaredom novinari u Srbiji izloženi su fizičkom nasilju, udarcima i pendrecima, podseća Stevan Ristić, predsednik Asocijacije medija.

“I ponovo svedočimo da kao da su svi dokumenti, deklaracije, radne grupe samo slovo na papiru proistekli iz želje da vlast prikaže vlastitu privrženost korpusu vrednosti zarad kratkotrajne koristi na spoljnopolitičkom planu i dobrog imidža”, objašnjava.

Kako kaže, sve što se dešava je na neki način i dugogodišnjeg etiketiranja novinara kao neprijatelja.

Ekipa RTS-a napadnuta u Nišu Foto: Screenshot RTS

Tretiranje medija kao neprijatelja države sa vrha vlasti i atmosfera koja se u društvu stvara čini da je danas u Srbiji biti pošten i profesionalan novinar posao opasan po život. Novinarima se preti, novinari se vređaju, novinarima se uskraćuju izjave. Da bi ih, kao što smo poslednjih nekoliko dana videli, policija prebijala tokom izveštavanja. Nedopustivo nasilje državnih organa zaduženih za bezbednost nad novinarima još niko iz vlasti nije osudio.


Da su trenutna dešavanja vezana za nasilje nad novinarima posledica “crtanja mete” na čelo saglasan je i predsednik Asocijacije onlajn medija, Dragan Petković.

Novinari su već dosta dugo u problemu u svakom smislu. Mislim da su fizički napadi samo kulminacija dešavanja i mislim da će u budućnosti biti samo gore. Retorika koju koristi vladajuća partija i vrh države je potpuno neprihvatljiv i neshvatljiv. Kada čujete da predsednik ili ministar tako pričaju o novinarima, šta da očekujete od običnih građana. Strasti su uzavrele sve je  posledica onog što se dešava zadnjih godina”.

Posebno su, smatra, i napadima i pritiscima i inače, ali i i sada, izloženi lokalni mediji, kojima savetuje da se obrate novinarskim udruženjima i asocijacijama.

Oni su najizloženiji svim vrstama napada, i onima kroz poresku, policiju, službu bezbednosti, kao i sada kada su tu batinaši na delu. U manjim sredinama je lakše da zapretite, zaplašite, jer izveštavate o komšijama i rođacima. Mislim da su jedino mesto gde novinari mogu da dobiju pomoć u ovom trenutku asocijacije i udruženja, razne fondacije i drugi mediji koji imaju neku vrstu pravne pomoći. Onda nam ostaje da se nadamo da će jednog dana te stvari i dobiti neki epilog u sudskim procesima”, kaže Petković.

Na protestima u četvrtak napadnut i novinar Bete

Da novinari sada treba da posao rade kvalitetno, kritički i nepristrasno, a da u isto vreme treba da budu solidarni, saglasan je i direktor Media reform centra Niš Nikola Stojanović. Vreme je, kaže, da se zaboravi na podele i da se svi mediji zajedno bore protiv nasilja i da svaki vid nasilja prijavljuju.

Svojim kolegama iz medija ćemo, kao i do sada biti na raspolaganju. Mi smo tu da pružimo pomoć i podršku novinarima i medijskim radnicima, a sada je to potrebno više nego ikada. Tokom ovih dana kada je atmosfera u društvu je usijana, mi pozivamo sve medije na solidarnost i međusobno razumevanje, a u isto vreme i građane da dozvole novinarima da rade svoj posao”, navodi Stojanović.

Direktor niškog Media centra poziva i sve lokalne medije, ali i one u regionu da se, ukoliko im je potrebna pomoć ili podrška, obrate ovoj organizaciji, kao i novinarskim udruženjima kao što su Asocijacija online medija, Asocijacija medija, aNezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fondaciji Slavko Ćuruvija… Dodaje da nijedan novinar ne sme biti nezaštićen i prepušten sam sebi.

Inače, na nasilje nad novinarima reagovala su brojna novinarska udruženja iz Srbije, kao i iz sveta. Da reaguje i obezbedi novinarima da rade svoj posao vlast je pozvao ii predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir.