Novinarska i medijska udruženja u odgovoru Ani Brnabić: Naše primedbe na izmenjenu Medijsku strategiju su poznate

foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Povodom poziva predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić da se dostave primedbe na izmenjeni tekst Medijske strategije, oglasila su se medijska udruženja. Prenosimo saopštenje:

Novinarska i medijska udruženja i članovi radne grupe koji su ih predstavljali u izradi Nacrta medijske strategije, odgovorili su na poziv premijerke Ane Brnabić da dostave primedbe na izmenjen tekst Medijske strategije koji su poslali njeni saradnice bez njenog znanja Evropskoj komisiji.

U odgovoru koji je potpisalo sedam novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija navodi se da je stav ovih organizacija poznat, kao i da je Radna grupa za izradu Nacrta medijske strategija rešenja već integrisala u tekst koji je Ani Brnabić poslat krajem prošle godine.

Mnoge zamerke koje smo uputili na promenjeni dokument, poput rada Regulatornog tela za elektronske medije, javnih medijskih servisa i medija nacionalnih manjina, nalaze se i u preporukama Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija“, stoji u odgovoru.

Ove organizacije ističu da nema svrhe „komentarisati dokument koji je greškom poslat Evropskoj komisiji, pa potom i dokument koji će biti revidiran posle mišljenja komisije“ i predlažu da se sačeka mišljenje Evropske komisije, a potom usaglasi dalji način rada na Medijskoj strategiji.

Molimo da nas obavestite ko će pripremiti finalni dokument Strategije, integrisati komentare EК i ministarstava, ispraviti nastale greške, ko će i u kom periodu pripremiti Akcioni plan kojim se utvrđuju rokovi i sredstva za sprovođenje Strategije, da li će Radna grupa moći da se izjasni o komentarima i sugestijama pre nego što Nacrt strategije usvoji Vlada Srbije“, navode organizacije u odgovoru premijerki.

Tekst odgovora možete pročitati ovde.

Odgovor premijerki uputili su
Asocijacija medija – ASMEDI,
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM,
Asocijacija onlajn medija – AOM,
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija – Lokal pres,
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV,
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
i Udruženje novinara Srbije – UNS.