O projektu

U cilju dugoročne i kontinuirane prevencije nasilja na sportskim manifestacijama kroz rad sa sadašnjim i budućim navijačima, Media i reform centar Niš uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji sprovodi projekat „Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu“.

Ideja je da se, kroz rad sa učenicima pet osnovnih i pet srednjih škola u Nišu, a u saradnji predstavnika lokalne samouprave – Saveta za bezbednost Grada Niša, policije, Centra za socijalni rad i civilnog društva, kreira pedagoški modul koji će omogućiti da se dugoročno utiče na smanjenje nasilja u sportu među mladima. Takođe, u okviru projekta radiće se na razvoju zajedničkih aktivnosti sa liderima sportskih navijača i jačanju komunikacije na samim sportskim događajima.

U okviru projekta sprovedeno je i istraživanje među 118 niških navijača o stanju navijanja u Nišu.

Bezbednost učesnika i gledalaca na sportskim dešavanjima je prioritet, a da bi se nivo nasilja smanjio ključna je saradnja svih aktera, pa je edukativni pristup i rad sa najmlađim, budućim navijačima od velike važnosti i jedan od ključnih koraka u smanjenju nasilja u sportu.

Smatramo da je potrebno da se ovom problemu pristupi na duže staze, u smislu kontinuirane edukacije budućih navijača i rada sa aktuelnim navijačima, u cilju jačanja kulture navijanja i razvoja sportske etike na tribinama.

Aktivnosti

Među decom nasilje normalno, neophodna prevencija

Meraklije nisu sklone nasilju; među decom nasilje “normalno”

Dokumenta

Projekat „Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu“ sprovodi Media i reform centar Niš uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.