Nišlije zadovoljne svojim brakovima

Foto: MRCN/N.S
Čak 70% ispitanih Nišlija i Nišlijki zadovoljno je kvalitetom svog braka. Najzadovoljniji su partneri koji su u braku do pet godina, i oni koji su u braku duže od 20 godina. Uglavnom odluke donose zajednički, a najčešće se sukobljavaju kada je reč o vaspitanju dece i finansijama – rezultati su istraživanja „Kvalitet bračnih odnosa“ koje su sproveli psiholozi Sigurne kuće u Nišu. Ipak, poslednjih godina povećan je broj prijava slučajeva nasilja u porodici, razvoda, a sve manje ljudi odlučuje se da stupi u brak, izjavila je direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.

Cilj istraživanja je da radimo na osnaživanju parova u međusobnom odnosu. Takođe, nije mali broj ni onih koji se u svojim partnerskim i bračnim odnosima osećaju usamljeno ili nesrećno. S obzirom na to da se Sigurna kuća bavi i preventivnim radom, mi ćemo rezultate istraživanja koristiti i u tu svrhu, jer želimo da radimo na jačanju partnerskih veza i pre svega na jačanju porodice“, rekla je direktorka Šćekić.

Ona dodaje da su ispitanici naveli da je za kvalitetan i uspešan brak neophodno poverenje, tolerancija, ljubav, razumevanje i dobra komunikacija. Veći broj ispitanika konflikte rešava razgovorom, što je dobro, a neznatan broj njih te probleme reši tako što izađe iz kuće ili više ne govore, što dovodi do većih problema. Žene zameraju partnerima nedostatak inicijative, izlazak u kasne večernje sate i vreme provedeno na internetu, dok muškarci zameraju partnerkama tvrdoglavost, nervozu i ljubomoru, objašnjava Šćekić.

Istraživanje je obuhvatilo 300 građana i građanki Niša.