Nakon onlajn izdanja u avgustu, Nišvil džez festival stiže i uživo do niške publike. Prva svirka počinje večeras od 19 sati, a do nedelje će na tri bine u gradu nastupiti više od 20 bendova, biće prikazano isto toliko filmova, a sav program biće besplatan uz ograničen broj posetilaca.

Iako je sve ukazivalo da manifestacije neće biti zbog trenutne epidemiološke situacije, organizatori Nišvila uspeli su da organizuju festival u malo drugačijem obliku. Kada je Krizni štab odlučio da održavanje festivala za 4000 posetilaca predstavlja rizik, koncept je izmenjen i usklađen sa predloženim epidemiološkim merama za zaštitu od bolesti COVID-19.

Odlučili smo da nam je manje bitan broj posetilaca, zato ćemo postavljati po 20 stolica na svakom stejdžu, naravno maske će imati i izvođači i publika, ali nam je poenta u tome da slučajni prolaznici bar na trenutak osete duh Nišvila i ovako iz daljine čuju džez zvuke.“ – ističe direktor Nišvila Ivan Blagojević.


Festival počinje večeras u 19h, a broj posetilaca biće ograničen. Besplatan program biće održan na već poznatim binama: Youth Stage kod Džez muzeja u Tvrđavi, Welcome Stage kod česme u centru grada, Movie i Kristina Stage.  Pored 24 koncerta, u okviru festivala biće organizovane projekcije 20 filmova.

Među izvođačima će biti Nisville youth Arkestra, zatim JAIN Project (Jazz and Interculturalism) Međunarodni omladinski jazz projekat (Albanija, Italija i Srbija), i Artan Lili za koji organizatori ističu da dugo nije bio na ovim prostorima.

Podsetimo, u okviru onlajn programa tokom avgusta održano je 18 koncerata, prikazano 35 filmova, i brojni drugi performansi. 

Autor: Dana Mitrovska