Nišville: Za Svetski dan jazz-a besplatni koncerti u pet država

Izvor: Nišville jazz festival

Nišville jazz festival tradicionalno, već sedmi put, obeležava Svetski dan jazz-a 30. aprila, ovoga puta u pet država, odnosno deset gradova.

Na Svetski dan jazz-a u Nišu će tačno u podne biti održan matine koncert sastava Stoned Heads ispred Nišville Jazz Muzeja u Tvrđavi, gde će biti postavljena i izložba umetničkih radova sa prethodnih Nišville festivala.

Izvor: Nišville jazz festival

Ljubitlji jazz-a uživaće i u celovečernjem koncertu u klubu Feedback u 21 sat, gde će nastupiti Vladan Karadžov combo jazz band i Dejan Šobot aka DJ Loptica iz Niša.

Takođe, u klubu Feedback predviđen je i tradicionalni “jam session” na kome će nastupiti brojni niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

“Pozivamo muzičare svih generacija da se pridruže proslavi Svetskog dana jazz-a, ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe, koja po običaju, kroz spontano „džemovanje“ donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici”, navode organizatori.

Niški Jazz trio PMF u Albaniji

Osim u Nišu, koncerti u Srbiji održavaju se u Novom Sadu, Kladovu, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu, a Nišville će se za International Jazz Day predstaviti i u Litvaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji.

Mladi niški saksofonista Filip Stipsić nastupiće sa sastavom Jazz trio PMF u Tirani. Kaže da u Albaniji očekuje da čuje dobru muziku iz drugih zemalja Balkana.

Filip Stipsić / Foto: Luka Radulović

“Očekujem dobar provod i uživanje. Biće tu i dobrih master class-ova. Mi imamo tu sreću da imamo Nišville jazz festival koji nam pruža velike mogućnosti, i veoma nam je značajan, jer nam pomaže to što upoznajemo velike muzičare, i što su oni voljni da sarađuju sa nama”, istakao je Stipsić.

Za sve programe Svetskog dana jazz-a, ulaz je besplatan.

Podsećamo, internacionalni jazz festival „Nišville 2018“ održaće se od 3. do 12. avgusta u Nišu, kada će nastupiti rekordnih 1000 učesnika, na 20 bina. Glavni festivalski program trajaće od 9. do 12. avgusta na niškoj Tvrđavi. Informacije o izvođačima i prodaji ulaznica dostupne su na zvaničnoj stranici festivala.

Jazz – “Sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”

Svetski dan jazz-a obeležava se širom sveta 30. aprila, na inicijativu Herbija Henkoka, kao zvaničan UNESCO praznik. Jazz je u zvaničnim dokumentima Ujedinjenih nacija od 2011. godine označen kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Ovogodišnja centralna proslava Svetskog dana jazz muzike organizue se u St. Petersburg-u u Rusiji, kao i u New Orleans-u u Sjedinjenim američkim državama.