Nova evropska godina Radničkog – da li će krenuti putevima stare slave?

"Srećno u Kupu UEFA", Nišlije na ulicama; foto: Narodne novine, 13-14. septembar 1980.

Drugo mesto na tabeli Super lige Srbije u sezoni 2018/2019. omogućilo je fudbalerima Radničkog iz Niša da drugi put zaredom učestvuju u UEFA-inoj Euroligi. Prošle godine fudbaleri Reala sa Nišave bili su bolji od malteškog kluba Gzira junajted, ali Makabi iz Tel Aviva srušio je snove niških fubalera i navijača o daljim evropskim utakmicama. I pored poraza u Estoniji od Flore iz Talina sa dva prema nula, miljenik Niša pokušaće da se ove godine vrati putevima stare slave.

Poznavaoci jugoslovenskog fudbala i navijači Radničkog saglasni su da je najveći uspeh niškog kluba polufinale Kupa UEFA protiv nemačkog Hamburgera SV aprila 1982. godine. Sve prognoze bile su na strani Reala sa Nišave, a čitava tadašnja Jugoslavija mogla je da gleda direktan prenos sa Čaira na Televiziji Beograd.

Gotovo dva časa pre početka utakmice Čair je bio ispunjen do poslednjeg mesta. U tom načičkanom fudbalskom grozdu, ’naoružanom’ brojnim navijačkim rekvizitima, sva srca i želje bile su uz niške fudbalere. Bio je to dekor kakav Niš ne pamti. Jasno, fudbaleri su sa tribina imali ogromnu podršku, pa je i ovaj veliki uspeh – zajednički“, napisao je novinar Narodnih novina Dušan Marković 8. aprila 1982.

“Naši barjaci” u Hamburgu; Narodne novine, 25. april 1982.

Sa rezultatom 2:0 igrači i navijači Radničkog čekali su revanš u Hamburgu. Međutim, odlasku u finale ovog takmičenja isprečio se poraz u Zapadnoj Nemačkoj.

Nastup Radničkog u Evropi počeo je 1964. godine kada i pored podrške na Čairu i dva gola razlike protiv tadašnjeg šampiona Bugarske Spartaka iz Plovdiva, ipak izašli sa porazom. Jedanaest godina nakon ovog neslavnog debija, niški klub je izborio finale Balkanskog kupa. Nakon minimalne pobede nad turskim Eskišehirom u Nišu pre skoro praznim tribinama, u gostima Real sa Nišave je pobedio protivnike i osvojio svoju prvu veću titulu.

Iako Balkanski kup ne uživa ugled jednog Kupa evropskih šampiona, Kupa kupova i Kupa UEFE, u redovima Radničkog osvajanje trofeja primljeno je sa gotovo isto toliko oduševljenja kao da je u pitanju neki od tih poznatih i priznatih kupova“, bio je komentar specijalnog izveštača Narodnih novina iz Eskišehira.

Pobednik Balkanskog kupa; foto: Narodne novine; 13. novembar 1975.

Prva prava evropska utakmica odigrala se 17. septembra 1980. Uspehom u prvoligaškom takmičenju, FK Radnički Niš je kao trećeplasiran u prvenstvu SFR Jugoslavije došao do kvalifikacija za Kup UEFA. Žrebom u Cirihu odlučeno je da protivnik bude austrijski LASK iz Linca.

Radnički u Lincu mora da ostvari svoju igru čvrsto i oprezno u odbrani, sa orijentacijom na brze kontranapade u kojoj će svaki fudbaler dati svoj maksimum. Samo tako se iz Linca mogu očekivati povoljne vesti“, navodi novinar Narodnih novina Dušan Marković u tekstu 16. septembra.

Ljubitelji fudbala u Jugoslaviji prvu evropsku utakmicu Reala sa Nišave pratili su putem radio-prenosa, a pet hiljada Jugoslovena na privremenom radu u Nemačkoj bilo je glasnije u bodrenju niškog tima nego duplo više Austrijanaca koji su došli da navijaju za svoj tim. Sa rezultatom 2:1 za niški klub, igrači i stručni štab mogli su mirno da dočekaju revanš na Čairu. Ipak, Nišlije su plan za mirno čekanje utakmice pomutile, jer su izašli na ulice da proslave pobedu i dočekaju svoje ljubimce.

Doček igrača, Narodne novine, 20-21. septembar 1980.

Sinđelićev trg bio je tesan da primi sve one koji su hteli da pozdrave junake iz Linca. A kada je stigao autobus sa fudbalerima Radničkog – eskplozija oduševljenja. Više se nije čula ni ’pleh muzika’, neizbežna u ovakvim prilikama. A onda je povorka predvođena već zaboravljenim fijakerom, u kojem su bili Pantelić, Stojiljković i Halilović, krenula na stadion, gde je slavlje nastavljeno do kasno u noć“ – ovako su Narodne novine opisale „feštu na niški način“ nakon „niškog valcera na Dunavu“.

Evropska takmičenja Radničkog neuspešno su završena 1990, kada je u polufinalu Srednjeevropskog kupa niški klub poražen. Dvadeset osam godina kasnije, dobrim plasmanom u nacionalnom takmičenju, Radnički je izborio kvalifikacije za UEFA Euroligu. Nakon pobede i kod kuće i u gostima nad malteškom Gzirom Junajted, Radnički je naišao na nezgodnog protivnika – Makabi iz Tel Aviva zaustavio je dalji evropski put niškog tima.

Slavlje na tribinama nakon prošlogodišnje pobede nad Gzirom; foto: Ivan Dinić

Večerašnja utakmica sa FK Flora iz Talina na Čairu predstavlja igračima Radničkog šansu da se revanširaju za poraz u Estoniji, ali i da pruže mogućnost da nove generacije ispredaju priče o evropskom Radničkom slične onima koje su i sami slušali od starijih. Izmenjen tim, novi trener i trenutno stanje u domaćem fudbalu nisu na strani niškog Reala, ali želja i nada Meraklija još uvek postoji.