Nove mere za celu Srbiju: Nošenje maski i napolju, zabrana okupljanja više od 10 osoba

Foto: srbija.gov.rs/

Zabrana okupljanja na javnim mestima u otvorenom i zatvorenom prostoru za više od 10 ljudi, rastojanje od 1,5 metra između osoba i obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće obezbediti propisano rastojanje – neke su od novih mera Kriznog štaba i one važe za teritoriju cele Srbije. Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba važiće od petka, 17. jula.

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi. Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuzetka.

“Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba Vlade Srbije.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Vlada Republike Srbije apelovala je na građane da sve donete mere poštuju zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

“Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa”, navodi Krizni štab.

Inače, u poslednja 24 časa testirane su 8.393 osobe, a kod 351 pacijenta registrovan je slučaj koronavirusa. Hospitalizovano je 234 pacijenta.

Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.