O slobodi u niškoj Noći istraživača

U okviru manifestacije Noć istraživača Media i reform centar Niš predstavio je svoje istraživanje i dokumentarni film iz dva dela Priča o slobodi. Ekipa filma razgovarala je sa zainteresovanim posetiocima u Paviljonu Niške tvrđave o slobodi, spomeniku na Bubnju i otkrila im je neke informacije u vezi sa izgradnjom spomenika Tri pesnice do kojih je došla u istraživanju za potrebe filma.

Na svojevrsnoj izložbi u nastajanju na štandu MRCN-a posetioci mogli su da napišu šta za njih znači sloboda.

Ima odgovora na pitanje šta je to sloboda koji su duhoviti, a neki od njih su zaista ozbiljni i pokazuju da su i najmlađe Nišlije upoznate sa njihovim pravima – da se igraju, da budu na toplom, pravo da im bude lepo”, navodi koscenaristkinja filma Aleksandra Mirić.

Ona navodi da, ipak, najmađi posetioci ne znaju mnogo o Bubnju, ali dodaje da su pokazali veliko interesovanje da saznaju nešto više o mestu na kom su već bili.

Mi smo pokušali da im na odgovarajući način sa jednom doziranom informacijom približimo spomenik”, dodaje ona.

Duboka kulturološka i istorijski jasne i bitne poruke koju Bubanj nosi, kaže Mirić, spomen-kompleks predstavlja i lep gradski sadržaj koji omogućava Nišlijama i posetiocima grada da uživaju u slobodi koja je izvojevana.

Nakon perioda nebrige o ovom važnom kulturno-istorijskom mestu u Nišu, angažovanjem vlasti i civilnog sektora, kao i Zavoda za zaštitu spomenika ponovo je pokrenuta priča o mestu stradnja žrtava fašizma.

Mislim da se o Bubnju i dalje ne priča dovoljno i nije ispunjen njegov potenijal da prenese poruku kakvi su se strašni događaji desili tamo”, kaže Mirić i podvlači da su ovakve manifestacije na kojima se naučna saznanja popularizuju pravi način da se glas o ovakvim bitnim spomenicima proširi.

[stag_sidebar id='text_baner']

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here