Oko 350 lekara iz cele Srbije potpisalo se ispod otvorenog pisma koje su uputili Vladi Republike Srbije  i svim nadležnim institucijama, a kojim ukazuju na, kako kažu, javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša zemlja nalazi. Ovo je reakcija neformalne grupe „Ujedinjeni protiv kovida“ na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu. Oni pozivaju sve kolege da potpišu peticiju kojom, između ostalog, traže i formiranje novog Kriznog štaba. 

U pismu kažu da su se na javno istupanje odlučili jer ne vide drugo rešenje za situaciju u kojoj se nalaze. Kako kažu, Hipokratova zakletva i opšta etika nalažu im da ukažu na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju koja im otežava dalji rad. 

Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“, piše u otvorenom pismu.

Lekari zahtevaju da javnost zna ko je nadležan za bazu na COVID-19 portalu, kao i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od koronavirusa, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima. Zahtevaju i nezavisnu istragu koja treba da utvrdi da li su se neki podaci namerno zataškavali, pa da se, ukoliko jesu, traži profesionalna i svaka druga odgovornost. 

Tražimo da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini; da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba. Tražimo i da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“, stoji u otvorenom pismu.  

Pored toga što traže brzu reakciju vlasti, lekari potpisnici pozivaju i građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku, a kolege da stanu iza njih, jer je to, kako kažu, jedini način da pobede strah koji vlada u zdravstvu.

„Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba“, poručuju lekari.