Paraglajding i domaća rakija – turistički potencijali Niša

Turisti iz Slovačke već skoro dve godine imaju mogućnost da posete Niš zavhvaljujući direktnoj avionstkoj liniji Niš-Bratislava koja saobraća sa aerodroma „Konstantin Veliki“. Tu priliku ovih dana iskoristili su i slovački novinari, koji su organizovano došli u Niš i obišli neke turističke destinacije ovog grada, a putovanjem u Beograd i Novi Sad nastavljaju sa upoznavanjem Srbije.

Ono što im se u našem gradu najviše dopalo je gostoprimljivost, bogat kulturno-istorijski program koji Niš nudi, ali i hrana i piće, po čemu je on svakako poznat.

Čegar / Foto: MRCN / T.Đ.

„Mogu da kažem da sam vrlo impresioniran. Niš je mnogo više prijateljski nastrojen nego što je to slučaj sa drugim velikim gradovima. Dopada mi se noćni provod u Nišu, ljudi izlaze, razgovaraju, što je veoma važno, jer se to polako gubi u velikim gradovima“, rekao je Gustav Murin, frilens novinar i pisac, koji je Niš već posetio kao učesnik Sićevačke književne kolonije. Njemu se u našem gradu posebno dopala domaća rakija.

Niš je atraktivan za ljude iz drugih zemalja, jer nudi različite sadržaje, pa može zadovoljiti ukuse i najizbirljivijih turista, smatra Robert Matejovič, glavni i odgovorni urednik časopisa „Dimenzije“.

Ćele-kula / Foto: MRCN / T.Đ.

„Mislim da Niš može biti vrlo dobra destinacija za turiste koji ne vole masivni turizam, već nekakve specijalne stvari. Posebno je zanimljiva antika, kulturna baština ovog grada, paraglajding, džez festival, za koji sam čuo da je jako dobar, kao i gastronomija“, preporučuje ovaj slovački novinar.

Prirodne lepote Niša su nešto po čemu će slovački turisti zapamtiti naš grad i preporučiti ga svojim zemljacima. Zajedno sa novinarima iz Slovačke, Niš je posetila i Eva Ladnjakova, zamenica direktora jedne slovačke turističke škole.

„Mislim da je vaša priroda impresivna, a takođe i vaša brda, jer ja lično volim paraglajding i sigurna sam da će mnogo zaljubljenika u ovaj sport iz Slovačke biti zainteresovano da dođe u Niš. U avionu sam upoznala jednog čoveka koji je došao ovde upravo zbog paraglajdinga“, kaže Ladnjakova i dodaje da je posebno impresionira bogata istorija neše zemlje, baš zbog toga što se nalazi na raskrsnici između istoka i zapada.

Prema njenom mišljenju, avionska linija Niš-Bratislava je jako dobra, jer turisti odande mogu da posete naš grad bez menjanja aviona.

Upravo je to ono što je inspirisalo Turističku organizaciju Niša (TON) da, u saradnji sa turističkim organizacijama iz Beograda i Novog Sada osmisli ovakvu formu aktivnog turizma za novinare iz Slovačke. Prema mišljenju Aleksandre Zdravković iz TON-a, oni će po povratku kući sigurno napisati nekoliko tekstova o našem gradu, inspirisani onim što su ovde doživeli i videli.

Logor na Crvenom Krstu “12. februar” / Foto: MRCN / T.Đ.

„Njihovi utisci su da je Niš grad prepun istorije, to je sigurno nešto o čemu će pisati. Najviše im se dopala hrana i gostoprimstvo naših ljudi“, kaže Zdravkovićeva.

Ekipa iz Slovačke posetila je najpre nišku Tvrđavu i novooformljen džez muzej. Pešačkom turom po gradu obišli su spomenike i stara zdanja poput zgrade Univerziteta, Oficirskog doma, ali i nezaobilazno Kazandžijsko sokače i spomenik Stevanu Sremcu i Kalči. Obišli su i najvažnija istorijska mesta našeg grada kao što su Logor na Crvenom Krstu „12 februar“ , Čegar, Ćele-kulu, ali i sve popularniju vinariju Malča, u kojoj su degustirali vina iz ovog kraja.