Petnaest razloga zašto je Nišvil dobar festival

1. Zato što glavni lik festivala svake godine proziva Ministarstvo kulture Srbije zbog sve manjih donacija na konkursu savremenog stvaralaštva, jasno pitajući – kako vas nije sramota da trpate pare građana komercijalnim manifestacijama od ličnog značaja i sprdate se sa upotrebom instrumenta kulturne politike poput decentralizacije.

2. Zato što ima najbolji autohtoni džez program u regionu i ne održava se u vreme Beogradskog džez festivala da bi „pozajmio“ nekog od gostiju, poput pojedinih festivala u unutrašnjosti.

3. Zato što za proporcionalno 250 dinara (donatorski komplet za četiri dana je hiljadarka) možete da slušate najboljeg svetskog „fusion“ gitaristu Al Di Meolu koji svira flamenko kao da je Pako još živ i vidite kako se od srca zahvaljuje publici, potpisujući im albume, dok prima priznanje „Šaban Bajramović“ (a za pola od toga možeš da dođeš taksijem do tvrđave i još da besplatno ogovaraš vlast).

Foto: Marjan Cvetković
Foto: Marjan Cvetković

4. Zato što brendovi dele besplatnu kafu, a nemaju nameru da Vam samo oderu kožu sa leđa za flašicu vode i malo točeno.

5. Zato što možeš da sedneš na stolicu gde hoćeš i ako nisi V.I.P. (very infected person) i zato što svi sede ili stoje i niko se ne ljuti kad neko ustane ispred sa stolice da igra jer ga je poneo „all that jazz“.

6. Zato što je publika, bez obzira na godine, kulturna i ne gura se „u vozićima“ držeći se za ruke do bine da slikaju selfije i zato što selfije ne rade samo klinci, nego i ekscentrične gospođe, sa „selfi štapovima“.

7. Zato što na “main stage” ima dve bine, koje se naizmenično smenjuju po završetku nastupa, pa ne morate u pauzama da se gurate ili gledate kako roudiji obaraju muzičare.

8. Zato što se i mnogobrojni stranci kulturno ponašaju, umesto da se nalivaju pivom zevajući i u muško i u žensko i u transrodno.

Foto: Marjan Cvetković
Foto: Marjan Cvetković

9. Zato što je čak i obezbeđenje lepo vaspitano, pa Vas uz „izvinite/izvolite gospodine“ samo zamole da otvorite torbicu, a ne drpaju Vas kao dilera narkotika, čak i ako nosite organizatorski „pass“.

10. Zato što poštuju novinare, smeštajući ih u predivan prostor na početku tvrđave, ambijentalan i funkcionalan istovremeno, umesto da nameravaju da ih postave ispod otvorenog šatora u mraku iza bine uz očekivanja da pišu hvalospeve poput sopstvenih festivalskih profila na servisima društvenih mreža.

11. Zato što iz prve ruke možeš da saznaš aber da je novi, bosanski menadžment Gitarijade, koja se održava istovremeno, dobio preporuku od starih kolega, par sati pred zvanično otvaranje, da „ključeve grada rokenrola“ za urućenje Đuletu ili Bori (ako stigne sa Guče) nabavi u obližnjoj kineskoj radnji.

12. Zato što je tvrđava lepa i osvetljena i ne možeš ni da padneš, ni da se izgubiš po mraku.

13. Zato što je i „food corner“ originalan, jer Vas ne guše dimom pljeskavica na samom ulazu, nego sednete kao čovek, a i roštilj ne spremaju falsifikatori nego prave Nišlije ili Leskovčani.

14. Zato što tamošnja javnost voli svoj festival i ne dozvoljava beogradskim ili bosanskim hohštaplerima da otmu, zbog para iz lokalnog budžeta, svoju kulturnu baštinu.

15. Zato što, ako ste član Nacionalne koalicije za decentralizaciju, možete da imate konferenciju u vreme Nišvila.

 

Vlada Paunović, predsednik NVO “Milenijum” iz Kragujevca