Povratak na Kosovo kao korak napred

„Ja sam bio potpuno ubeđen u to da želim da se vratim. Razloga ima stotinu protiv, a samo treba da nađete onaj za i mislim da je to najbitnije“, rekao je povratnik na Kosovo i Metohiju Radoš Repanović.

Radoš Repanović se još 2008. godine vratio na Kosovo i Metohiju u okviru sličnog projekta i sa još nekoliko prijatelja oformio zemljoradničku zadrugu. Na ovaj potez se odlučio nakon završetka Pravnog fakulteta u Kragujevcu kada nije uspeo da nađe posao.

Povratnicima na Kosovo i Metohiju Incijativa za razvoj i saradnju iz Beograda, OCD Proaktiv iz Niša i Opština Vrnjačka Banja daće podršku pri povratku i nastavku žviota i rada na ovoj teritoriji u naredna dvadeset dva meseca.

Inicijativa za razvoj i saradnju zadužena je za logističku podršku pri povratku na Kosovo.

„Prošlo je dvadeset godina, neki ljudi nisu našli sebe. Šta neko ko hoće da se vrati dole može da očekuje? Koji posao može da nađe? Ako hoće da se bavi nekim biznisom, koji biznis hoće da radi? Kada mi znamo koja su to zanimanja koja su potrebna, koji je to biznis koji tamo može da se započne, onda im mi pomažemo edukacijom za ta zanimanja koja žele“, rekao je predstavnik Incijative za razvoj i saradnju Miodrag Nedeljković.

OCD Proaktiv zadužena je treninge i obuke povratnika za pokretanje biznisa.

„Obuke će biti organizovane u više različitih vidova – jedan od njih su treninzi. Smatramo da je to jako bitno i da će adekvatno prihavtiti sva znanja i moći da ih iskoriste. Drugi način su tromesečne obuke gde će oni direktno sticati znanja, prolaziti kroz ceo proces, raditi i sami i moći da vide gde su pogrešili u radu i dobiti mogućnost da isprave greške“, dodao je Milan Babić iz OCD Proaktiv.

Veliki broj raseljenih sa Kosova i Metohije svoj novi dom našli su u Vranjačkoj Banji, pa organizatori iz tog razloga kreću promociju iz ovog mesta, a poverenik za izbeglice i migrante Opštine Vrnjačka Banja Aleksandar Miljaković nada se velikom odazivu.

„Cilj je da u Srbiji imamo pedesetak povratnika u okviru ovog projekta. Lično bih bio zadovoljan i sa pet povratnika iz Vrnjačke Banje, ali mislim da ćemo da postignemo i neki veći uspeh“, najavio je.

„Meni je bilo najbitnije: kada se probudim ujutru da vidim Prokletije sa jedne strane, Mokru Goru s druge strane, ravnicu gde živim. To je meni najbitnije u životu“, zaključio je Repanović i pozvao sve raseljenike sa Kosova i Metohije da slede njegov primer.

Projekat Povratak kao korak napred finansira Delegacija Evropska Unija.