Poznat repertoar Filmskih susreta, premijera „Ime naroda“ otvara festival

Foto: ni.rs

Na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu će, od 10. do 15. oktobra u „Sinepleksu“, biti prikazano 10 dugometražmih igranih filmova u takmičarskom programu, kao i dva gostujuća filmska ostvarenja nakon ceremonije zatvaranja festivala. Ovogodišnji Filmski susreti biće održani u bioskopu „Sinepleks“ zbog epidemije virusa korona.

Od 19 filmova koji su zvanično prijavljeni za ovogodišnje Filmske susrete Selekciona komisija je odabrala 10 ostvarenja, vodeći se isključivo kriterijumima kvaliteta glumačke igre, ističe Dejan Dabić, urednik Filmskog programa NKC-a i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. 

“Prednost je data filmovima u kojima, u odnosu na druge stvaralačke doprinose, glumačka ostvarenja značajnije utiču na filmove u celini, a vodilo se računa i o komunikativnosti tih filmskih dela sa publikom”, kaže Dabić. 

Program će svake večeri počinjati u 20 časova, a posetiocima će, u sve četiri sale zajedno, na raspolaganju biti ukupno 489 mesta za sedenje, kao i 10 posebno izdvojenih mesta za osobe s invaliditetom.

Cena kompleta za projekcije u Sali 1 „Sinepleksa“ u Nišu biće 2.000 dinara, jer će se akteri filmova pojavljivati uživo pred publikom samo u toj sali, dok će u salama 2, 3 i 4 cena kompleta biti 1.500 dinara. Pojedinačne karte moći će da se kupe po ceni od 400 dinara za svako festivalsko veče, ali samo ako kompleti ne budu rasprodati, i to isključivo na dan odgovarajućih filmskih projekcija.

Selektovani filmovi biće prikazani na festivalu po sledećem rasporedu:

Subota, 10. 10. 2020.

IME NARODA (režija: Darko Bajić)

SIN (režija: Ines Tanović)

Nedelja, 11. 10. 2020.

OTAC (režija: Srdan Golubović)

EKIPA (režija: Marko Sopić)

Ponedeljak, 12. 10. 2020.

GRUDI (režija: Marija Perović)

ASIMETRIJA (režija: Maša Nešković)

Utorak, 13. 10. 2020.

REALNA PRIČA (režija: Gordan Kičić)

MOJ JUTARNjI SMEH (režija: Marko Đorđević)

Sreda, 14. 10. 2020.

VOJNA AKADEMIJA 5 (režija: Dejan Zečević)

A. S (25) (režija: Milena Grujić)

Film “Ime naroda” koji otvara ovogodišnji festival imao je svetsku premijeru u septembru na festivalu na Paliću. Dabić dodaje da će ovo biti premijera za niške gledaoce, jer nisu bili do sada u prilici da pogledaju film.

Kao gostujući filmovi će, nakon ceremonije zatvaranja festivala, biti prikazana dva ostvarenja: “Uprkos magli” u režiji nedavno preminulog Gorana Paskaljevića, kome će poslednje večeri pre filma organizatori napraviti omaž, kaže Dabić.

U toku večeri biće premijera dokumentarnog filma “Broj 1”, nastalog u produkciji Olivera Paunovića, u režiji Vladimira Ristića i pod pokroviteljstvom Grada Niša, o čuvenom golmanu Draganu Panteliću.

Podsetimo, Gradski štab za vanredne situacije je u avgustu odlučio da otkaže sve manifestacije u gradu, među kojima je bio i Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”, jer kako tada su naveli “nije bilo uslova za održavanje”. Ipak, ta odluka je izmenjena juče te će ključevi grada i ove godine simbolično biti u rukama glumaca.

Organizatori navode da su “zeleno svetlo” za održavanje festivala dobili od republičkog Kriznog štaba i da su bioskopske sale sada ekvivalent pozornici.