Preminuo Dragan Janjić, jedan od osnivača NUNS-a i urednik Bete

Foto: printscreen N1

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i jedan od osnivača agencije Beta i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Dragan Janjić, iznenada je noćas preminuo u 65. godini.

Napustio nas je dragi kolega i prijatelj, jedan od najboljih među nama. Sjajan novinar i urednik i veran i postojan saborac, koji je ostavio neizbrisiv trag u našem novinarstvu i borbi za medijske slobode, nalazi se u saopštenju NUNS-a.

Dragan Janjić je rođen u Loparama (BiH), 1955. godine, a nakon diplomiranja na Filološkom fakultetu u Beogradu počeo je da se bavi novinarstvom. Prvo je dve godine radio kao honorarni saradnik u Politici, a od 1983. godine zaposlen je u Tanjugu. Državnu novinsku agenciju napustio je 1994. godine, kada je počela da radi novinska agencija Beta, čiji je jedan od osnivača. U Beti je bio zamenik glavnog i odgovornog urednika, a zatim glavni i odgovorni urednik. Od 2006. do 2008. godine obavlja funkciju pomoćnika ministra kulture za medije. Sa tog mesta prelazi u Politiku, gde je dve godine bio zamenik glavnog i odgovornog urednika. Od 2010. do 2016. godine radio je i u kabinetu Zaštitnika građana kao viši savetnik, a u Betu se na mesto glavnog i odgovornog urednika vratio 2016. godine.

Bio je među osnivačima NUNS-a 1994. godine i potom u više mandata član Izvršnog odbora i potpredsednik, a poslednjih godina je predano i savesno zastupao naše Udruženje u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.